IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Условните лихвени повишения не трябва да се бъркат със забавяне

Новият инструмент против фрагментацията на облигационните пазари ще бъде пропорционален, посочи председателят на ЕЦБ Кристин Лагард

13:52 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Условният подход към промените в лихвите не трябва да се бърка със забавено нормализиране на паричната политика. Това заяви управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард по време на годишната среща на банката в Синтра, Португалия.

В речта си Лагард потвърди плановете на ЕЦБ да повиши лихвите на следващото си заседание за пръв път от 11 години насам. Увеличението, което се очаква да бъде прието на 21 юли, ще бъде в размер на 25 базисни пункта.

Още един такъв ход е възможен и през септември, като, "ако средносрочните инфлационни перспективи останат устойчиви или се влошат, ще е подходящ по-голям ход".

"Това отразява принципа за опционалност - ако инфлационните перспективи не се подобрят, ще имаме достатъчно информация да действаме по-бързо. Този ангажимент обаче зависи от данните. Условният подход към промените в лихвите не трябва да се бърка със забавено нормализиране на паричната политика", коментира централният банкер.

Отвъд септември Управителният съвет на банката предвижда  "постепенен, но устойчив курс на допълнителни лихвени повишения".

Друг важен акцент в изказването на Лагард бе новият антикризисен инструмент, който ЕЦБ подготвя в борбата срещу фрагментацията на облигационните пазари.

На 15 юни ЕЦБ свика извънредно заседание, след като доходността по 10-годишните италиански държавни ценни книжа надмина 4% за пръв път то 2014 г. След заседанието регулаторът пое ангажимент да ускори работата по създаването на инструмент против фрагментацията на облигационните пазари в блока.

"Новият инструмент трябва да бъде ефективен, докато е пропорционален и съдържа достатъчно гаранции за запазване импулса на всяка страна членка към стабилна фискална политика", заяви Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още