IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще източи средства от банковата система, за да озапти облигационните пазари

Новият инструмент на банката против фрагментацията на облигационните пазари ще бъде съчетан със схема за депозити, посочват източници на Ройтерс

10:53 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще източи средства от банковата система, за да компенсира всяка покупка на облигации, направена с цел да се ограничат разходите за задлъжнелите страни членки на еврозоната, казаха двама източници пред Ройтерс.

На 15 юни ЕЦБ свика извънредно заседание, след като доходността по 10-годишните италиански държавни ценни книжа надмина 4% за пръв път то 2014 г. След заседанието регулаторът пое ангажимент да ускори работата по създаването на инструмент против фрагментацията на облигационните пазари в блока.

Това обаче затруднява задачата на ЕЦБ, която планира да увеличи разходите за заеми през юли, но същевременно да им постави таван за някои от по-слабите страни членки на еврозоната.

За да избегне това противопоставяне, ЕЦБ обмисля да комбинира новия инструмент с аукциони, на които банките ще може да оставят средствата си в ЕЦБ при по-изгодна лихва от обикновената, която се начислява на депозитите, казват източниците на медията.

Говорител на ЕЦБ отказа да коментира темата.

Очаква се детайлите по новата схемата да бъдат разкрити на следващото заседание на централната банка, което предстои да се състои на 21 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още