IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba не очаква рекордната глоба да окаже съществено влияние върху бизнеса ѝ

Цената на акциите на китайския гигант се повиши с 9%

11:17 | 12.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският интернет гигант Alibaba не очаква съществено финансово влияние от промените в нейните ексклузивни споразумения с търговци, обяви главният изпълнителен директор Даниел Джан, след като регулаторите глобиха компанията с рекордните 2,75 млрд. долара заради злоупотреба с пазарна доминация, пише CNBC.

Цената на акциите на Alibaba Group Holdings скочи с 9% по време на търговията в Хонконг, след като ключовият източник на несигурност за компанията беше отстранен, а инвеститорите са облекчени, че глобата и другите нареждания на властите не са по-тежки.

Alibaba се оказа под силен натиск от страна на властите, след като през октомври милиардерът Джак Ма, който е неин основател, публично критикува китайската регулаторна система.

Компанията ще въведе мерки за намаляване на бариерите на входа и бизнес разходите на търговците в своята платформа, коментира Джан по време на онлайн конференция за медии и анализатори.

Директорите на Alibaba твърдят, че въпреки рекордната глоба от 18 млрд. юана (2,75 млрд. долара) и мерките, наложени от регулаторите, остават уверени в цялостната подкрепа на правителството към компанията.

„Те потвърждават нашия бизнес модел“, коментира заместник-председателят на Alibaba Джо Цаи. „Уверени сме, че няма нищо лошо в нашия основен бизнес модел като платформена компания“.

Възстановяване на акциите

Пазарите реагираха положително на новини, а книжата записаха най-голямото си повишение на стойността от юли миналата година.

„След като наказанието е определено, несигурността на пазара за Alibaba ще бъде по-малка“, коментира анализаторът на Everbright Sun Hung Kai Кени Нгъ. По думите му след тази глоба се очаква Alibaba да успее отново да привлече вниманието на инвеститорите.

Освен че наложи една от най-високите антимонополни санкции в глобален мащаб, Държавната администрация за пазарна регулация (SAMR) нареди на компанията да направи „големи корекции“, така че да засили вътрешното спазване на правилата и да защити правата на потребителите.

„Изискваните мерки за корекция вероятно ще ограничат растежа на приходите на Alibaba, тъй като по-нататъшното разширяване на пазарния дял ще бъде ограничено“, коментира Лина Чой, старши вицепрезидент на Moody’s Investors Service. „Инвестициите за задържане на търговци и обновяване на продуктите и услугите също ще намалят маржа на печалбата“.

SAMR заяви, че е установила, че Alibaba, която е листната и в Ню Йорк, е пречила на търговците, с които работи, да използват други онлайн платформи за електронна търговия от 2015 г. насам.

Практиката, която SAMR посочи за незаконна, нарушава антимонополния закон в Китай, като възпрепятства свободното движение на стоки и пречи на бизнес интересите на търговците, допълва регулаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още