Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

BlackBerry пуска софтуер за киберзащита на автономни коли

Компанията се насочва все по-сериозно към две бързо растящи индустрии

BlackBerry пуска софтуер за киберзащита на автономни коли

Снимка: Архив Ройтерс

Канадската технологична компания пусна софтуер за киберзащита, който има за цел да пази безпилотните коли от хакерски намеси, пише CNBC.

Продуктът, който беше пуснат в понеделник, се нарича Jarvis, а задачата му е да идентифицира уязвими места в софтуера, използван в коли. Jarvis сканира и предлага анализ в рамките на минути – процес, който обикновено изисква голям брой експерти доста време, посочва BlackBerry.

“Свързаните и автономните коли изискват сложен софтуер, който създава значително предизвикателство за производителите на автомобили, които трябва да се уверят, че кодът отговаря на стандартите на индустрията и на конкретния производител, докато едновременно с това се бори със сериозните атаки на киберпрестъпниците“, коментира главният изпълнителен директор на BlackBerry Джон Чен.

Още по темата

Безпилотните коли включват няколко важни компонента – от камери до сензори и друг софтуер. Това означава, че има шанс хакери да открият някоя слабост и да атакуват системата. Много експерти от индустрията вече изразиха притесненията си от възможността автономните коли да бъдат обект на хакерски нападения.

BlackBerry твърди, че Jarvis ще бъде адаптиран към нуждите на отделните производители.

Канадската компания се опитва да преобърне бизнеса си, като се фокусира върху софтуера и услугите. Една от областите, в които се насочва, е автомобилният сектор. А BlackBerry традиционно е силен играч в сферата на кибесигурността. Сега тя комбинира автомобилните си предложения с тези за сигурност в рамките на нов продукт, свързан с бъдещето на индустрията.

BlackBerry вече е започнала да тества Jarvis с някои производители на коли, включително Jaguar Land Rover.


 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Мъск най-сетне разкри по какво работи компанията му Neuralink