IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от Русия ли е Крим - според Apple, да

Компанията ще направи задълбочен преглед на начина, по който борави с нарушени граници след протест на Украйна

14:26 | 30.11.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Apple „ще направи по-задълбочен преглед“ на начина, по който борави с нарушени граници, след като посочи анексирания от от Москва Крим за част от Русия в приложението си за карти и времето за руските потребители, съобщи говорителка на компанията, цитирана от Ройтерс.

Труди Мюлер съобщи, че Apple не е правила никакви промени на картите си извън Русия, нито е прибягнала до промяната за руските потребители заради нов закон, който влезе в сила в страната.

„Правим преглед на международното право и на съответните американски и други вътрешни закони, преди да вземем решение за поставяне на название върху картите си и правим промени, ако законът изисква. Ще направим задълбочен преглед на начина, по който боравим с нарушени граници в нашите услуги, и в резултат на това може да предприемем промени в бъдеще“, заяви Мюлер пред Ройтерс.

Както Русия, така и Украйна са много чувствителни към начина, по който глобални компании определят Крим, откакто руски бойни части завзеха територията и Москва я анексира през март 2014 г. след референдум, който Киев и западните му съюзници определиха като незаконен.

Apple изглежда е променила начина, по който показва локации в Крим на софтуера си в отговор на исканията на руски политици полуостровът да бъде считан за част от Русия.

Репортери на Ройтерс в Москва, които написали името на главния град на Крим, Симферопол, в приложението Maps and Weather на Apple в сряда, видели на екрана си надпис: „Симферопол, Крим, Русия“. Потребители в други страни, включително в украинската столица Киев и в Крим, виждат локациите на полуострова, без да се конкретизира на коя страна принадлежат.

Украинският външен министър Вадим Пристайко написа в Twitter в сряда, че Apple не си дава никаква сметка за болката на страната му.

ЕС и САЩ не признават Крим за част от Русия и наложиха санкции на полуострова и на отделни лица, които обвиняват в нарушаване на териториалната цялост на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
LaCosta
преди 4 години
"Част от Русия ли е Крим - според Apple, да"В пети клас не сте ли учили в училище къде се слагат въпросителни, къде удивителни?Иначе Президентът най-добре го каза - който се чуди какъв е Крим нека да отиде на място, да се поогледа, да поразговаря с местните хора, да потърси страдащи от тази ужасна окупапия и беззаконие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis18
преди 4 години
на нишо не прилича тва, да признават "окупатора и насилника" който си присвоява разни ми ти полуострови с референдуми ..... ми утре ше отидат да си чопнат и Флорида, къде отиваш ти може би ?! .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още