IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия посрещна Джеф Безос с протести и разследване

Малките търговци, които Amazon се надява да привлече, се превръщат в опозиция на компанията

10:51 | 15.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Amazon.com Джеф Безос не беше посрещнат особено радушно по време на визитата си в Индия тази седмица, след като антитръстовият регулатор на страната започна формално разследване само няколко часа преди пристигането му, а търговски организации, обединяващи милиони ядосани собственици на малки магазини, обявиха, че излизат на протест, пише Bloomberg.

Безос е в Ню Делхи за Smbhav Summit - събитие, събиращо на едно място средни и малки компании, работещи с Amazon. Планирано е милиардерът да има дискусия заедно с индийския шеф на Amazon Амит Агарвал, а в събитието ще се включат и съоснователят на Infosys Нараяна Мурти и ритейл милиардерът Кишоре Бияни, който наскоро продаде дял от своята група за продажби на дребно на Amazon. Преди събитието Безос отдаде почитта си на мемориала на Махатма Ганди, носейки бяла туника.

Малките бизнеси, които главният изпълнителен директор на Amazon се надява да зарадва, обаче се организират в опозиция. Конфедерацията на всички индийски търговци обяви, че членовете на нейните асоциирани органи в цялата страна ще организират заседания и публични митинги в 300 града, за да се опълчат на най-големия онлайн търговец в света.

В писмо до премиера Нарендра Моди миналата седмица генералният секретар на конфедерацията Правин Канделвал обяви, че Amazon, точно както Flipkart на Walmart, е “икономически терорист”, чиито цени лишават правителството от данъчни приходи и “водят до затварянето на хиляди малки търговци”.

Приядаршини Дарарай, директор по дигиталния маркетинг в Naga, твърди, че е присъствала на Smbhav. “Марки като нашите”, коментира Нага, които правят и продават паста в Amazon и други онлайн и офлайн магазини, “трябва да разберат плановете и предложенията на платформите за търговци като нас”.

Пазарът на онлайн търговия в Индия се очаква да нарасне до 150 млрд. долара до 2022 г. според доклад от 2018 г. на софтуерната група Nasscom и консултантската фирма Pwc India. Конкуренцията за този бързо разрастващ се сектор става все по-ожесточена, докато най-богатият човек в Азия Мукеш Амбани се подготвя да пусне JioMart - онлайн платформа за пазаруване, която директно да се бори с Amazon и Walmart.

Комисията за конкуренция на Индия заяви, че ще проучи големите отстъпки, преференциални предложения и различни други тактики, за които се твърди, че Amazon и Flipkart са използвали като антиконкурентни лостове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още