IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в стартъпи в САЩ удариха нов рекорд през 2020 г.

Компаниите са набрали 130 млрд. долара рисков капитал въпреки пандемията

14:32 | 13.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Това, което започна като отчайваща година за стартъпите и беше белязано от масови съкращения след началото на пандемията, се превърна в период на набиране на рекорден рисков капитал, пише Bloomberg.

Въпреки икономическите проблеми, породени от коронавируса, инвестициите в стартъпи в Съединените щати достигат рекордните 130 млрд. долара през 2020 г., сочи нов доклад на Money Tree, подготвен от PricewaterhouseCoopers/CB Insights.

Компании като Instacart и Stripe помагат за този тласък, набирайки стотици милиони долари. И все пак през 2020 г. общият брой на кръговете за финансиране остава под този от 2019 г. През годината обаче е записан скок на инвестициите в някои градове извън Силициевата долина, в която отдавна е фокусирана стартъп вселената.

Рисковите инвестиции през 2020 г. нарастват с 14 на сто спрямо 2014 г., сочи докладът, който включва частни и дългови инвестиции. Миналата година е имало увеличение на мегакръговете – сделките за над 100 млн. долара, въпреки че общият брой на кръговете се е свил, най-вече при много младите стартъпи.

Най-големите сделки са инвестицията за 1,9 мрд. долара в Space Exploration Technologies Corp. и 1,5 млрд. долара финансиране на Epic Games.

През 2016 г. мегакръговете представляваха едва 25% от всички инвестирани средства. Този дял се увеличи до 49% през 2020 г., достигайки най-високото си ниво в историята, сочи докладът. Големи корпоративни играчи, включително SoftBank Group, Google Ventures и Uber Technologies, също са част от тенденцията за подкрепяне на големи стартъпи.

Друг рекорд от 2020 г.: броят на еднорозите (стартъпи, оценени на 1 млрд. долара или повече - бел. ред.) в САЩ достигна 225, след като повече компании за първи път постигнаха оценка от 1 млрд. долара или повече.

Междувременно компаниите в начален етап на развитие пострадаха. Броят на общите сделки се сви за втора поредна година, като през 2020 г. е достигнал 6022.

Въпреки широко обсъжданата тенденция за напускане на Силициевата долина, докладът показва, че тя има ограничен ефект. Калифорния запазва първото място за рискови инвестиции за миналата година. Компаниите, базирани в щата, в комбинация с утвърдени технологични центрове като Ню Йорк и Масачузетс, са привлекли 74% от цялото финансиране в САЩ. Но са започнали да се оформят и нови технологични хъбове. Сан Диего, Маями, Денвър и Атланта са увеличили повече от два пъти рисковото финансиране, набрано през четвъртото тримесечие спрямо предходното.

Финтех компаниите, тези за изкуствен интелект, дигитално здравеопазване и медицински устройства са доминирали, когато става дума за сделки, докато някога горещият сектор за автомобилни технологии е записал спад както по отношение на броя сделки, така и по отношение на общата набрана сума.

Няма сигнали ръстът на рисковите инвестиции да се забави през тази година. Рекордната 2020 г. за първичните публични предлагания позволи на инвеститорите да осигурят възвръщаемост на ограничен брой партньори и да наберат нови средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още