IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Apple Music напуска стрийминг услугата през август

Легендата Джими Айовин не успя да постигне съгласие с концерна по редица въпроси

11:14 | 05.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Джими Айовин, лидер на музикалната стрийминг услуга на Apple, планира да се раздели с компанията през август, след като получи окончателното си плащане от сделката за придобиването на Beats Electronics за 3 млрд. долара, твърди източник, запознат с въпроса, цитиран от Bloomberg.

64-годишният Айовин е малко вероятно да остане, дори и да получи нова оферта, коментира източникът, пожелал анонимност.

Визията на дългогодишния мениджър за Apple Music и видео проектите на компанията често беше в сблъсък с вижданията на други в компанията, включително с тези на Еди Кю, който управлява бизнеса с услуги.

Под ръководството на Айовин Apple Music се изкачи до второто място на пазара на стрийминг на музика, с 30 млн. абонати към септември 2017 г. Този брой е малък в сравнение с пазарния лидер Spotify, който има 70 млн. абонати, които си плащат.

Айовин се насочи към видео серии, за да даде на Apple Music ексклузивни функции, които да привличат абонатите, но проекти като „Carpool Karaoke” и „Planet of the Apps” не успяха да предизвикат фурор.

Подразделението на Кю следва собствения си план за пускане на оригинално съдържание, което може да не е част от Apple Music.

“Една музикална услуга трябва да повече от няколко песни и няколко плейлиста“, коментира Айовин в интервю през миналата година. „Опитвам се да помогна на Apple Music да бъде цялостно движение в популярната култура, всичко – от групи без договори до видео. Имаме много планове“.

Apple отказва да коментира темата за напускането на Айовин, Неговата експертиза и контактите му в индустрията бяха сред основните мотиви за придобиването на Beats през 2014 г. - най-голямото придобиване в историята на Apple. В рамките на кариерата си в звукозаписните компании Айовин е работил със звезди от ранга на Брус Спрингстийн, Джон Ленън, U2, Еминем, 2Pac и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още