IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли космическите технологии да увеличат добивите в земеделието

Бариерата за навлизане в сектора на космическите технологии е доста занижена, финансираме се с грантове и спонсорство от частни фирми, посочи Здравко Димитров

16:10 | 15.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инициативата Сат-1 започна още през 2016 г. с идеята да обедини доста талантливи хора в областта на инженерните науки, които не намират платформа за обмяна на знания и опит в по-практически приложения. Така създадохме сдружението, чиято цел са точно такива практически проекти, свързани с космическите технологии. За това разказа в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria Здравко Димитров, съосновател на Инициативата Сат-1. Той информира, че той и и неговият екип работят и върху малък спътник "Ефир".

"Ефир" е част от демонстрационна задача. Мисията има за цел е да акцентира върху методологията за създаването на космически апарати и усвояването на технологии, що се отнася до изображения. Целта на спътника е да заснеме такива от орбита", посочи Здравко Димитров.

Според него бариерата за навлизане в сектора на космическите технологии е доста занижена. “Такъв тип готова спътникова платформа може да се изработи за около 50 хиляди евро осреднена стойност. Цените на изстрелванията са около стотина хиляди долара. Схемата за финансирането включва грантове и спонсорство от частни фирми", уточни изобретателят.

Здравко Димитров е създател и на компанията Sfera Technologies, която разработва децентрализирана мрежа от приемна станция за спътникови данни. "Това се появи като концепция при разработката на спътника, когато си зададохме въпроса как можем да взимаме данните от него. Има способи, с които операторът на спътника да се свърже с други станции така, че данните да се извличат относително често", поясни той.

Съоснователят на Инициативата Сат-1" смята, че производителността в селското стопанство може да се увеличи чрез спътниковите данни. По думите му данните са полезни и за оценка на щетите от природни бедствия, за планиране на развитието на градските райони и т.н, коментира Димитров и подчерта, че потенциалът за развитието на космическите технологии в България е голям. – Като започнем от чисто географски причини и стигнем до това, че бариерата за навлизане в този сектор е доста по-ниска. Има потенциал за развитие на определен тип производства в сектори като IT и фармацевтика.”

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още