IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 6G до Big Data - Китай иска да увеличи дела на технологиите в икономиката си

Страната продължава да се бори за независимост в редица технологични области

20:50 | 18.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай иска да увеличи дела на дигиталната икономика в брутния си вътрешен продукт до 2025 г., като разчита на следващо поколение технологии като 6G интернет и големи масиви от данни, пише CNBC.

Амбицията подчертава усилията на Китай да навлезе в нови технологии, докато продължава надпреварата си със Съединените щати в области, вариращи от полупроводниците до изкуствения интелект.

В документ, публикуван миналата седмица от Държавния съвет на Китай, се посочва, че „основните индустрии в дигиталната икономика“ ще отговарят за 10% от БВП на страната до 2025 г., спрямо 7,8% през 2020 г.

Тези цели са част от 14-ия петгодишен план на Пекин за развитието на страната, който обхваща периода от 2021 г. до 2025 г. Миналата година Kитай очерта за кои технологии ще засили научните изследвания и ще се стреми към самодостатъчност. Последният документ на Държавния съвет залага и по-конкретни цели за следващите години.

Така например Китай се стреми националните онлайн продажби на дребно да нараснат от 11,76 трлн. юана през 2020 г. до 17 трлн. юана през 2025 г. Страната очаква софтуерната индустрия и тази за информационни технологии да нараснат от 8,16 трлн. юана през 2020 г. до 14 трлн. юана през 2025 г.

Пекин очаква потребителите на гигабитов широколентов интернет – най-бързата интернет връзка в момента – да се увеличат от 6,4 млн. през 2020 г. до 60 млн. през 2025 г.

Всъщност увеличаването на интернет връзките и скоростите е част от стратегията на Китай за повишаване на дела на цифровата икономика в БВП.

Според плана Китай ще насърчава търговското внедряване и широкомащабното приложение на 5G.

Но планът на Пекин също така разкрива и амбициите на страната що се отнася до 6G, или шестото поколение интернет. Китай планира да увеличи подкрепата си за 6G изследвания и разработки, както и да участва в създаването на международни стандарти за 6G. Азиатската страна започна да полага основите на 6G през 2019 г. Петото поколение мрежи тъкмо започна да се разпространява и все още няма договорени стандарти или дефиниции за 6G.

Втората по големина икономика в света също така има за цел да поеме по-голяма роля във формирането на технологичните стандарти по целкия свят – ход, който според анализаторите може да има големи последици що се отнася до влиянието на Пекин в различни области – от мобилния интернет до изкуствения интелект. Стандартите често са глобално съгласувани спрямо техническите правила за това как работят технологиите.

Регулации и чипове на фокус

Планът на Китай продължава темата за самодостатъчността на страната в области като полупроводниците. Документът включва други области като изчислителните облаци, изграждането на центрове за данни и трансгранична електронна търговия.

Освен това Пекин обеща да продължи регулаторния си контрол върху технологичния сектор в страната. През последната година Китай затегна регулацията на интернет компаниите и въведе нови закони в различни области – от антимонополни правила до защита на личните данни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още