IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Philips разочарова с по-слаба нетна печалба за тримесечието

Компанията твърди, че това се дължи на по-бавния растеж на ключови пазари

16:08 | 22.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Холандската компания за технологии в здравеопазването Philips отчете по-слаба от очакванията нетна печалба за третото тримесечие. Като причина за това тя посочи по-слабия растеж на ключови пазари и валутните колебания, пише CNBC.

За отчетния период нетната печалба е достигнала 393 млн. евро при очаквани 350,5 млн. евро, сочат данни на компанията Refinitiv.

Оперативната печалба преди лихвите, данъците и еднократните ефекти (EBITA) е отбелязала ръст на годишна база. За третото тримесечие тя е 590 млн. евро спрямо 532 млн. евро година по-рано.

„Подобряването на оперативната печалба можеше да е по-голямо, ако не бяха валутните пречки, които бяха значителни на развиващите се пазари. Това е нещо, което, разбира се, ще компенсираме в бъдеще, така че не е структурен проблем“, коментира Франс ван Хутен, главен изпълнителен директор на Philips.

"Другото нещо, с което се сблъскахме, беше началото на санкциите – нещо, за което сме загрижени, но искам да повторя, че като цяло Philips е напът да постигне целта си за растеж от 4-6% тази година“, допълва той.

Въпреки нарастващите цени и подобряващите се маржове Philips отчете печалба за 292 млн. евро (335 млн. долара) за тримесечието, завършило на 30 септември. Анализаторите прогнозираха, че сумата ще достигне 350,5 млн. евро.

Приходите на компанията са се увеличили до 4,31 млрд. евро от 4,15 млрд. евро за същия период миналата година.

След отделянето на своето подразделение за осветителни продукти през 2016 г. фирмата се фокусира върху медицинските устройства и продуктите за здравеопазване – от медицински скенери до четки за зъби.

Днес компанията обяви също така, че е започнала програма за обратно изкупуване на 5 млн. акции. При сегашната цена на книжата се очаква общата сума на програмата да достигне 174 млн. евро. Очаква се процесът да бъде завършен до 10 ноември.

От началото на годината досега акциите на Philips са повишили стойността си с близо 10 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още