IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung на гребена на вълната

Южнокорейската компания се радва на изключително добри годишни резултати и обяви сплит на акциите

09:42 | 31.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Samsung Electronics очаква търсенето на чипове да остане силно през 2018 г. Компанията отчита рекордна годишна печалба благодарение на т.нар. суперцикъл на чиповете за памет и обяви 50:1 сплит на акциите, предава Ройтерс.

Книжата на южнокорейския гигант повишиха стойността си с над 8 на сто след обявяването на новината. Компанията пък заяви, че иска да стане "по-достъпна и да предлага дивиденти на повече инвеститори".

По-добрата прогноза от най-големия производител на чипове за памет идва в момент, в който инвеститорите търсят сигнали за края на експанзията на световния пазар на чипове, който тласна нагоре печалбата на производителите през последните години.

"В средносрочен до дългосрочен период Samsung очаква бизнесът с компоненти да се радва на растеж на търсенето", коментира компанията в изявление.

"През първото тримесечие компанията очаква мобилният й бизнес да подобри резултатите си, воден от увеличението на продажбите на флагман продуктите с пускането на Galaxy S9", допълва тя.

Воден от доброто представяне през четвъртото тримесечие, концернът е генерирал годишна печалба от 53,7 трлн. вона през 2017 г. Оперативната печалба за последните три месеца на 2017 г., нараства с 64% на годишна база, в съответствие с прогнозата на анализаторите, като достига 15,15 трлн. вона (14,13 млрд. долара), обяви Samsung.

По-рано този месец Samsung заяви, че вероятно ще отчете рекорна тримесечна печалба от 15,1 трлн. вона, но прогнозата се оказа под консенсусната по това време и изпрати акциите ѝ надолу, тъй като инвеститорите бяха притеснени, че е индикация за свиването на пазара на чипове.

Акциите на компанията обаче се възстановиха и записаха 3% ръст на стойността в рамките на две седмици, подпомогнати отчасти от добрата прогноза за пазара от SK Hynix, вторият по големина производител на чипове в света.

Бизнесът с чипове е най-печелившият за Samsung за тази година.

Samsung обяви рекордна печалба от 35,2 трлн. вона за 2017 г., след като увеличи повече от два пъти печалбата си само за четвъртото тримесечие спрямо същия период година по-рано. Мобилното подразделение, което се конкурира с Apple, е отчита печалба от 2,4 трлн. вона за четвъртото тримесечие, което представлява спад спрямо миналогодишните 2,5 трлн. вона.

Прогнозата на Samsung за пазара на смартфони е несигурна на фона на конкуренцията от китайските играчи на пазари като Европа и Азия. Мобилното звено на фирмата се очаква да отбележи ръст от 1-2% на продажбите си през 2018 г. спрямо 2017 г., коментира Том Кан, директор проучвания в Counterpoint.

Бизнесът на Samsung с дисплеи отчита 1,4 трлн. вона печалба за четвъртото тримесечие от 1,3 трлн. вона за същия период на миналата година.

Анализаторите очакват печалбата от дисплеи да нарасне тази година благодарение на продажбите на OLED екрани за iPhone, както и за ползването на собствените телефони на Samsung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още