IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Кук получи повишение на заплатата

Това се случва на фона на по-високите продажби на iPhone

14:52 | 28.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският технологичен гигант Apple увеличи заплатата на своя главен изпълнителен директор, след като приходите от продажби и печалбата на компанията се увеличиха тази година, пише CNet.

Тим Кук е получил общо 12,8 млн. долара, сума, която е с 46% по-висока спрямо миналата година, когато резултатите на компанията поеха надолу. Като се добавят 89,2 млн. долара от акции, Кук е прибрал впечатляващите 102 млн. долара през 2017 г., без компенсациите.

Новините идват в момент, в който Apple събира близо 60% от печалбата, генерирана от глобалните продажби на смартфони през последното тримесечие, твърди Counterpoint Research, макар че продажбите са насърчени основно от повишената популярност на по-старите модели iPhone.

Apple е изкарала със 151 долара повече от Samsung, втората по представяне компания, за всяка продадена бройка. Тя може да е генерирала дори повече през това тримесечие, като се има предвид пускането на юбилейния iPhone X и ръста на продажбите по Коледа. Анализаторите твърдят, че са продадени 6 млн. iPhone X в рамките на Черния петък.

Въпреки че ръстът на продажбите е добра новина за Apple, която миналата година за първи път се сблъска със спад на продажбите в историята си, компанията смята, че това може да значи по-голям риск за сигурността на Кук. Така че производителят на iPhone иска той да използва частен самолет за “всички бизнес и лични пътувания”.

Кук не е първият главен изпълнителен директор на Apple, който използва частен самолет. Покойният Стив Джобс също летеше по този начин преди повече от десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още