IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ученето и работата от вкъщи изискват строга киберхигиена

Децата трябва да използват устройства, предназаначени само за тях, тъй като са по-уязвими, предупреди екпертът по киберсигурност Явор Колев

12:46 | 22.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Към момента няма данни за неправомерен достъп до платформите за дистанционно обучение. Това каза експертът по киберсигурност Явор Колев в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

По думите му възрастта на потребителите, ползващи интернет, намалява.

"Вече 4-5 годишни деца използват компютри и платформи за обучение. Родителите трябва да ги контролират", посъветва той. 

Колев обясни, че децата трябва да използват устройства, предназаначени само за тях, тъй като са по-уязвими.

"Устройствата трябва да имат антивирусни програми, както и програми за защита от незаконно и вредно съдържание. Такива има и в операционните системи и трябва да бъдат настроени, за да имат децата по-малък достъп до зловредно съдържание", смята експертът. 

Колев е на мнение, че родителите не трябва да позволяват на децата си да създават профили в социалните мрежи в ранна възраст.  

Експертът по киберсигурност посочи, че освен при дистанционното обучение, рискове има и при работата от вкъщи.

"Обикновено за работа от дома се използват компютърни системи, които са достъпни от всички членове на семейството - свалят се игри, филми и приложения от неясни източинции, които лесно могат да инфектират компютъра. Трябва да спазваме правилата за киберхигиена, както спазваме правилата за предпазване от коронавирус".  

Колев препоръча да не се използва обща компютърна система, а лаптоп за служебната дейност; да се ползват легални операционни системи и антивирусни програми, които се подновяват; да не се използват публичните мрежи. 

Целият разговор гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още