IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният съд на Лондон отмени съдебен иск срещу Google

Над 4 млн. души, ползващи iPhone, са били засегнати от незаконен достъп до личните им данни, смята жалбоподателят Ричард Лойд

15:56 | 08.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Върховният съд на Лондон блокира опита да бъде предявен иск срещу Google заради твърдения, че компанията е събрала „чувствителна“ информация от повече от 4 млн. потребители, ползващи iPhone, предава Ройтерс.

Въпреки че съдът определи действията на американския технологичен гигант като „неправомерни“, съдебният орган не позволи да бъде започнато дело срещу компанията.

Жалбоподателите са заявили, че Google е имала незаконен достъп до данните на различни собственици на iPhone, заобикаляйки настройките за поверителност на браузъра Safari в периода юни 2011 г. и февруари 2012 г. 

Потребителският активист Ричард Лойд, който стои зад съдебната кампания „Google You Owe Us”, е изчислил, че около 4,5 млн. потребители са били засегнати от „Safari Workaround” и желаят от американската компания да им изплати по няколкостотин долара за нанесените щети.

Google твърди, че въпросното дело, подето от Лойд, не е уместно и не трябва да се осъществява.

„Няма съмнение, че твърдяната роля на Google в събирането, сравнението и използването на данни, получени чрез Safari Workaround, е неправомерна“, заяви съдията Марк Уорби от Лондонския съд.

Уорби добави, че искът, подаден от Лойд, не подкрепя твърдението, че той или хората, които представлява, са претърпели щети.

В своето решение съдията казва, че основните бенефициенти на иска биха били тези, които го финансират, както и адвокатите.

От своя страна Лойд заяви, че неговата група, в която са се подписали 20 хил. души, ще поиска разрешение да обжалва решението на съда.

„Днешното решение е изключително разочароващо и оставя милиони хора без практически начин да потърсят обезщетение“, каза той.

„Бизнес моделът на Google се основава на използването на лични данни за насочване на реклами към потребителите и компанията трябва да иска разрешение, преди да използва тези данни. Съдът вече призна, че не е имало разрешение за използване на данните от страна на потребителите“, добави Лойд.

„Поверителността и сигурността на нашите потребители са изключително важни за нас. Обвинението не е основателно и ние сме доволни, че съдът го отхвърли“, заяви говорител на Google.

Интернет гигантът продължава да бъде подлаган на натиск от страна на законодателите и регулаторите по отношение на практиките за поверителност в САЩ, където компанията призна, че е допускала грешки в миналото.

През 2012 г. тя се съгласи да плати наказателна гражданска глоба в размер на 22,5 млн. долара заради неправилно е заявила на ползвателите на браузъра на Apple Safari Internet, че няма да използва "бисквитки" или да им показва целенасочени реклами.

Още новини от технологичния свят вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още