IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xerox готви мащабна сделка с японската Fujifilm

Сред обсъжданите варианти е и смяна на контрола на американската компания

11:30 | 11.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската компания Xerox Corp. води преговори за сключването на мащабна сделка с японската Fujifilm Holdings Corp. Двете обсъждат диапазон от възможни споразумения, които може да включват и смяна на контрола на Xerox, съобщават запознати с преговорите, цитирани от Wall Street Journal.

Пълно придобиване на пионера във фотокопията за момента не се разглежда, като не е изключено изобщо да не се постигне сделка.

Ако обаче се стигне до смяна на контрола в Xerox, това ще е краят на независимостта за основаната през 1906 г. американска компания, която беше ударена от спад в търсенето при копирните услуги. Според източници на вестника потенциалното споразумение с Fujifilm ще даде шанс на двете компании да намалят разходите си и да направят бизнеса си по-ефективен. 

Акциите на Xerox, които в края на 90-те години достигнаха цена над 150 долара за брой, сега са малко над 30 долара и продължават да поевтиняват заради спад в продажбите и печалбите. Към момента пазарната оценка на компанията е приблизително 7,7 млрд. долара и има над 4 млрд. долара нетни дългове.

Двете компании имат дълга история заедно. Преди 55 години те основават съвместно предприятие – Fuji Xerox, което развива дейност в Азиатско-тихоокеанския регион. То е 75% собственост на Fujifilm и годишно осъществява продажби в размер на 10 млрд. долара.

Американската компания е лидер на копирния пазар до 70-те години, когато се появи конкуренцията от Япония, която намали влиянието й. Съвместното предприятие с Fujifilm й помогна да отблъсне конкуренцията на Canon inc. и други съперници, но в края на 90-те с навлизането на новите технологии отново настъпи промяна на пазара, което от своя страна доведе до нови болезнени реструктурирания.

Миналата година Xerox се раздели на две, обособявайки бизнес услугите си в нова компания, наречена Conduent Inc.

Базираната в Токио Fujifilm започва в сектора на филмовите ленти и камери, като сега по-голяма част от печалбата й идва от принтиране и здравни грижи – от системи за инвитро диагностика до фармацевтични продукти. Пазарната й капитализация е 22 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още