IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ZTE отложи обявяването на финансовия си отчет

Китайската компания оценява ефекта от забраната, която ѝ наложиха американските власти

18:53 | 18.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският производител на смартфони ZTE отложи днес обявяването на своите резултати за тримесечието и заяви, че има нужда от време, за да оцени въздействието на заповедта на американското правителство, която ѝ забранява да купува продукти от американски компании, предава Ройтерс.

Финансовите резултати на компанията бяха планирани за четвъртък. ZTE обяви отлагането, след като производителите на компоненти, телекомите, търговците на дребно и разработчика на широко използваната мобилна операционна система Android поискаха да разберят как те самите ще бъдат засегнати от заповедта на Министерството на търговията, която беше обявена в понеделник.

Министерството забрани американски компании да продават компоненти и софтуер на ZTE за седем години. Причина за решението са нарушенията, които ZTE направи, на санкциите на САЩ срещи Иран за внос на американски продукти в страната.

В изявление ZTE заяви, че бордът ѝ е отложил срещата, за да одобри резултатите и очаква оценка на влиянието на хода на властите в САЩ. Търговията на акциите на ZTE в Китай беше спряна във вторник по искане на компанията.

Едно от основните притеснения е дали ZTE ще може да продължи да използва Android на Google на своите мобилни устройства. Google и ZTE обсъждат ефекта от забраната, твърди източник, запознат с въпроса.

Китайската компания е продала 46,4 млн. смартфона миналата година и се класира на седмо място сред производителите на телефони с Android, сочат данни на компанията за проучвания IHS Markit.

Google е отказала да коментира въпроса, а ZTE не е отговорила на запитванията за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още