IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Disney отхвърлиха плана за възнаграждения на директорите

Според плана изпълнителният директор Боб Айгър щеше да получи 48,5 млн. долара за година

18:06 | 09.03.18 г.
<p>
	Боб Айгър. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Боб Айгър. Снимка: Архив Ройтерс

Акционерите на Walt Disney отхвърлиха плана за възнаграждения, който щеше да донесе на главния изпълнителен директор Боб Айгър по около 48,5 млн. долара годишно в рамките на четири години плюс предоставяне на акции за 100 млн. долара, пише CNBC.

Общото възнаграждение е обвързано с приключването на придобиването на филмовите и телевизионните активи на 21st Century Fox от Disney и изпълнението на целите за представянето на бизнеса.

52% от акционерите гласуваха срещу плана за възнаграждение на Disney за Айгър и другите директори. 44% са гласували в полза на плана, а четирима са се въздържали.

По думите на Ейлуин Луис, председател на комисията за възнаграждения към борда на директорите, бордът е приел резултата от днешния необвързващ вот и ще го вземе предвид при бъдещите възнаграждения на главния изпълнителен директор.

Продължаването на управлението на Айгър е задължително на фона на планираното придобиване на активите на Fox, обясни Луис, посочвайки, че общите приходи на акционерите са се увеличи повече от четирикратно по време на мандата на Айгър.

Айгър е главен изпълнителен директор от 2005 г., а през 2012 г. стана и председател на Disney.

Съгласно плана за възнаграждение Айгър трябва да получи годишна заплата от 48,5 млн. долара и бонуси, ако сделката с Fox се осъществи, за всяка една от четирите години – от 2018 до 2021 г. Освен това получава акции, които може да достигнат 100 млн. долара през 2021 г., твърди консултантската компания Institutional Shareholder Services, която е настояла инвеститорите да гласуват против решението. 75% от акциите, които могат да се предоставят, са обвързани с възвръщаемостта към акционерите в сравнение с тази на индекса S&P 500.

През фискалната 2017 г. възнаграждението на Айгър достигна 36,3 млн. долара. Договорът му беше удължен до 2021 г. след като през декември Disney обяви сделката с Fox.

Не е обичайно акционерите да гласуват срещу възнагражденията на директорите. Само 1,2% от компаниите в S&P 500 не са успели да получат мажоритарна подкрепа по този въпрос през 2017 г., твърди ISS Analytics.

ISS твърди, че „значителните“ суми за Айгър, свързани със сливането с Fox, са „притеснителни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още