IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Нови мита може да ударят американските любители на виното

Европейският съюз представлява повече от 60 процента от световното производство на вино през 2018 г., а САЩ - само 8%

22:10 | 07.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/WU HONG</em></p>

Снимка: EPA/WU HONG

Ако администрацията на Тръмп се възползва от заплахата си да наложи 100-процентови мита върху европейските вина в знак на отплата за субсидиите от ЕС към Airbus, това няма да навреди само на най-големите производители на вино в Европа, които вероятно биха могли да продадат своя уважаван продукт другаде (здравей, Китай!). Това би навредило и на много американски фирми (вносители, ресторанти и т.н.), а в края на краищата – на самите потребители в САЩ.

Ефективното удвояване на цената на вината от страни като Италия, Испания, Франция и Португалия би ги направило недостъпни за много хора, като силно ограничи избора на вно.

Както показва следната графика, Европейският съюз представлява повече от 60 процента от световното производство на вино през 2018 г., което прави 8-процентовия дял на САЩ да изглежда направо мизерен. Ограничаването на достъпа до тези вина би било тежък удар за любителите на виното в цялата страна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още