IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mattel си върна правата върху куклите принцеси на Disney

Преди повече от 7 години компанията ги загуби от конкурента си Hasbro

17:02 | 26.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Компанията за детски играчки Mattel в сряда успя да си вземе обратно правата за производство на играчки, базирани на франчайза „Замръзналото кралство“ и любимите анимационни принцеси на Walt Disney, след като преди повече от 7 години ги изгуби от конкурента си Hasbro, предава Ройтерс.

Благодарение на сделката популярни герои на Disney, включително Пепеляшка и Снежанка, се връщат при Mattel, която ще произвежда и играчки, базирани на героите от по-нови анимации като „Моана”. Компанията ще започне да ги продава от 2023 г.

Новите лицензионни сделки станаха жизненоважни за американските производители на играчки, след като търсенето на кукли и екшън фигурки достигнаха рекордни върхове през пандемията, тъй като клиентите харчат все повече за играчки, за да забавляват децата си.

Mattel не разкрива финансовите условия на споразумението, което следва подобни с Disney за франчайзите на „Играта на играчките“ и „Колите“, дело на Pixar Animation Studio, както и „Бъз Светлинна година“.

След като изгуби лиценза от Hasbro през 2014 г., Mattel се фокусира върху това да обнови бранда си Barbie, представяйки серия от полово неутрални кукли, както и такива с различен нюанс на кожата.

В същото време Hasbro, която продава принцесите на Disney и куклите от „Замръзналото кралство“ от 2016 г. насам, заяви, че е подновила лицензионната си сделка с Lucasfilm, също собственост на Disney, за „Междузвездни войни“ и ще възобнови производството на продукти, базирани на филма „Индиана Джоунс“.

Акциите на Mattel поскъпнаха с 6,5%, а на Hasbro поевтиняха с около 2% в предпазарната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още