IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият британски развод завърши със сделка за 135 млн. паунда

Татяна Ахмедова е приела споразумението в кеш и произведения на изкуството, което обаче е едва една трета от присъдената ѝ през 2016 г. сума

12:47 | 17.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Суперяхтата&nbsp;&bdquo;Луна&ldquo; се намира на пристанище в Дубай.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Christopher Pike/Bloomberg</em></p>

Суперяхтата „Луна“ се намира на пристанище в Дубай. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Милиардерът Фархан Ахмедов се съгласи да плати на бившата си съпруга сумата от 135 млн. паунда (186 млн. долара), слагайки край на най-големия финансов спор в бракоразводното дело на Великобритания, съобщава Bloomberg.

Татяна Ахмедова е приела споразумението в кеш и произведения на изкуството, което обаче е едва една трета от присъдената ѝ през 2016 г. сума, съобщи в изявление говорител на нейният бивш съпруг. Договорката слага край на една от най-горчивите и продължителни съдебни битки във Великобритания и също така означава, че милиардерът от азербайджански произход ще запази 115-метровата си суперяхта „Луна“, която също бе обект на спора.

Говорител на Татяна Ахмедова не е отговорил на запитване за коментар.

Битката обхвана най-малко девет юрисдикции, откакто лондонски съдия разпореди, че Ахмедова трябва да получи от бившия си съпруг 450 млн. паунда – 41% от състоянието на Фархад – преди пет години. Съдебната сага също така повдигна и редица въпроси за това как и дали английските съдилища могат да наложат решенията си.

Делото на Татяна бе финансирано от специализираната финансова група Burford Capital Ltd., която след решението ще получи 103 млн. долара.

Роденият в Азербайджан Фархад направи по-голяма част от състоянието си чрез продажба на дялове в руски газов производител през 2012 г. за сумата от 1,4 млрд. долара. Фархад обаче отказа да плаща каквото и да е било на бившата си съпруга при развода, определяйки решението на лондонския съд от 2016 г. за незаконно, след което се премести в Русия.

„По-скоро ще изгоря тези пари, отколкото да ѝ ги дам“, каза Фархад в съобщение по WhatsApp до своя син през март тази година.

Двамата бивши съпрузи се срещат през 1989 г., женят се четири години по-късно и след това се местят в Лондон, където живеят с двете си деца. Бракът им приключва официално през 2014 г.

Съдебната сага привлече огромен интерес заради спора около яхтата „Луна“ – най-големият единичен актив, притежаван от Фархад, която се намира в пристанище в Дубай от 2018 г. След постигането на сделката плавателният съд – един от само шепа други т. нар. изследователски яхти със стоманен корпус за разбиване на ледени късове, ще може да плава отново.

Споразумението става факт, след като предходните опити за договаряне се провалиха. Двямата бивши съпрузи се опитаха да сложат край на спора, след като Татяна спечели дело срещу сина си Темур, който се смята, че е помогнал на баща си да укрива активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още