IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платформата Netflix изтегля филмите си от кинофестивала в Кан

Решението бе взето, след като организаторите му наложиха забрана продукциите на стрийминг платформата да участват в конкурсната програма

12:08 | 12.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Netflix изтегля филмите си от предстоящия Международен кинофестивал в Кан, Франция, след като организаторите му наложиха забрана продукциите на стрийминг платформата да участват в конкурсната програма, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс.

В интервю за Variety Тед Сарандос, който отговаря за медийното съдържание на Netflix, е заявил, че е безсмислено филмите на стрийминг платформата да бъдат показвани в Кан, след като организаторите на проявата са променили правилата. 

През март директорът на кинофестивала Тиери Фремо съобщи, че поради отказа на Netflix филмите на стрийминг платформата да бъдат разпространявани в киносалоните във Франция, те няма да бъдат допуснати до съревнованието за престижната награда "Златна палма". 

Фремо заяви, че въпреки забраната за участие в конкурсната програма, филмите на Netflix могат да бъдат прожектирани извън нея. 

"Netflix няма да участва без правото да се съревновава. Не мисля, че има смисъл да показваме филмите си извън конкурсната програма. Правилото беше въведено тихомълком заради Netflix, а Тиери даде това ясно да се разбере, когато го огласи. Ние искаме филмите ни да имат равни прави с останалите. Ако приемем техните правила, рискуваме продукциите ни и създателите им да бъдат третирани неуважително на фестивала. Те зададоха тона. За нас няма да е добре да бъдем там", казва Тед Сарандос. 

Според френските закони филмите не могат да бъдат излъчвани от платформи за домашно развлечение до 36 месеца след излизането им по кината. Миналата година два филма на Netflix бяха включени в конкурсната програма на Кан, което предизвика остро недоволство сред френските собственици на киносалони и професионалните организации.

Филмът "Ярко" ("Bright") с Уил Смит е сред малкото оригинални продукции на Netflix, които стрийминг платформата показа в ограничени брой киносалони. Повечето големи вериги отказват да прожектират филми на Netflix, тъй като те излизат едновременно и онлайн. За сравнение - филмите на традиционните студиа обикновено се прожектират изключително само в киносалоните за около три месеца. 

Тед Сарандос е заявил още, че той лично няма да присъства на кинофестивала в Кан между 8 и 19 май, но представители на Netflix ще бъдат на Френската Ривиера на "лов за филми".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още