IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицията в Женева тренира орли да свалят дронове

Успехът на проекта не е гарантиран, уточняват силите на реда

18:23 | 26.02.18 г.
<p>
	Скален орел прихваща летящ дрон по време на учение в базата на френските военновъздушни сили в Мон дьо Марсан, Югозападна Франция, февруари 2017 г.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Скален орел прихваща летящ дрон по време на учение в базата на френските военновъздушни сили в Мон дьо Марсан, Югозападна Франция, февруари 2017 г. Снимка: Архив Ройтерс

Полицията в Женева тренира орли да свалят дронове, но успехът на проекта засега не е гарантиран, пише The Local.

Когато властите в Женева са определили орела като една от емблемите на града през 15 век, не е имало как да знаят, че величествените птици един ден ще бъдат използвани в защитата срещу дроновете. 

Но точно това планира сега полицията в града на Женевското езеро. След като са придобили две яйца на орли преди няколко месеца, те са се излюпили успешно. Сега с тренировката на двете птици се занимава соколар, за да ги обучи в борбата с нежелани безпилотни устройства, съобщава Swiss daily Le Matin.

Плановете са орлите да бъдат напълно подготвени до края на годината, каза говорителят на полицията в Женева Силвен Гийом-Жентил пред агенция  DTA/ATS.

Говорителят уточнява, че обучението ще е дълго и трудно, тъй като орлите са диви животни, а успехът не е гарантиран.

Експериментът се случва след подобни опити за обучение на орли от Френските военновъздушни сили, които обявиха през 2016 г., че ще обучават птиците за атаки срещу дронове, които биха могли да бъдат използвани от терористи. Междувременно полицията в Холандия се отказа от подобна програма, тъй като хищниците се оказаха твърде непокорни. 

Базирана в югоизточния швейцарски кантон Граубюнден компания наскоро представи пушка с мрежа, проектирана да сваля малки дронове. Производителят обещава обхват от 30 метра на отбранителното оръжие, което изстрелва мрежа с размер 2 на 2 метра.

Полицията носеше оръжието по време на световния икономически форум в Давос през януари, на който присъстваше президентът на САЩ Доналд Тръмп. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още