IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на паметниците на съветските войски в Източна Европа

Паметникът на Съветската армия в София често осъмва с обидни надписи, а в Полша комунистическите паметници скоро ще бъдат демонтирани

16:24 | 27.12.17 г. 2
<p>
	Паметникът на Съветската армия в София през 2011 година. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Паметникът на Съветската армия в София през 2011 година. Снимка: Архив Ройтерс

В българското общество оценките за събитията през 1944 година не са еднозначни - десните сили определят тези времена като "окупация на България" и настояват, че в страната не трябва да има паметници на завоеватели. Това пише руската информационна агенция ТАСС в обзор за състоянието на паметниците на съветската армия в Източна Европа.

От друга страна, допълва агенцията, представителите на левите партии отбелязват 9 септември 1994 година като освобождението на страната от фашизма.

Каквито и да са настроенията в обществото обаче паметниците на Съветската армия в България, както и българските паметници на територията на Русия, са обект на двустранни споразумения за опазване на историческото наследство. Охраната на тези паметници обаче е трудна.

Паметникът на Съветската армия в центъра на София, построен през 1954 година, често осъмва с обидни надписи, маски на скулптурите, или дори изрисуван като герои в американски комикси. Въпросът с охраната на паметника нееднократно е повдиган от посолството на Русия в България, но си остава нерешен, пише още ТАСС.

Според двустранните споразумения полицията трябва да охранява паметника, но досега не е предприела необходимите мерки, а "местната администрация не се интересува от неговата съдба".

Руската агенция разказва още, че системата за видеоохрна на паметника в София ще коства 3 млн. лева. Неправителствени организации обаче са успели да наберат една 45 хил. лева за изграждането й.

Епизодични акции има и срещу паметника на Альоша в Пловдив, посочва още руската агенция. Те остават безнаказани, а след разговори на руския почетен консул в Пловдив Георги Гергов местната власт е обещала засилено полицейско присъствие.

В България има 128 паметника на съветските войски.

В своя обзор ТАСС обръща внимание на охраната на паметниците на Съветската армия във Варшава, Букурещ, Прага, Виена и Будапеща. Унгарците се отнасят с уважение към съветските паметници - в "последно време" е регистриран само един случай на вандализъм и мерки като засилено полицейско присъствие или видеонаблюдение не е необходимо, допълва още агенцията.

Редки са посегателствата и във Виена, а в цяла Австрия съветските мемориали са над 200.

Във Варшава обаче паметникът на Червената армия непрекъснато се руши и осквернява от вандали с "мълчаливото съгласие" на местните власти. Ситуацията със съветските паметници в Полша се влошава с приемането на закона за декомунизцията, който предвижда премахването на монументи, символизирщи комунизма или друг тоталитарен строй.

Гробищата на съветските войници не попадат в тази категория и те няма да бъдат разрушавани, уверяват полските власти. 

В първите години след края на комунистическия строй Румъния демонтира множество съветски паметници, но днес обществото изглежда по-благосклонно и местните жители поддържат в добро състояние могилите, военните гробища и други паметници на съветските войски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Всички прилики са случайни ... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
Hahoto
преди 6 години
https://***.24chasa.bg/***/article/5819714Няма никаква, ама съвсем никаква разлика между ИДИЛ в Палмира и оставянето на паметника в Бузлуджа или взривяването на Мавзолея в София!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още