IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Universal Music Group записа най-голямото листване в Европа за 2021 г.

Компанията избра Амстердам за първичното си публично предлагане

13:43 | 21.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Цената на акциите на музикалната компания Universal Music Group нарасна по време на дебюта ѝ на фондовата борса в рамките на най-голямото листване в Европа от началото на годината, пише CNBC.

Книжата на компанията, която стои зад музикални изпълнители като Лейди Гага и Тейлър Суифт, се търгуваха на цена от малко над 25 евро за брой във вторник сутринта, което е с 35% над референтната цена от 18,5 долара за брой. Звукозаписната компания се листна на холандската борса Euronext Amsterdam.

През юни френският медиен гигант Vivendi получи подкрепа от акционерите за предложеното отделяне на Universal Music Group, която е смятана за най-ценната в портфолиото ѝ. 60% от акциите на UMG ще отидат при акционерите на Vivendi, а контролиращият акционер Винсент Болор ще получи дял от около 5,9 млрд. евро.

UMG носи около три четвърти от печалбата на Vivendi, което повдига въпроси за бъдещата стратегия на компанията, предвид факта, че тя ще притежава едва 10% в звукозаписния гигант след листването. Допълнителни 20% се държат от китайската Tencent, а 10% - от хедж фонда Pershing Square на милиардера Уилям Акман.

Universal Music Group е най-голямата звукозаписна компания в света и доминира музикалната индустрия като част от „Големите три“ лейбъла, заедно с Warner Music Group и Sony Music.

Тя притежава и управлява бизнеси в над 60 държави и стои зад добре познати имена в музикалната индустрия като Ариана Гранде и Queen. В каталога ѝ попадат емблематични музиканти като Боб Дилън и Beatles, които се оказаха особено привлекателни за инвеститорите.

Компанията фокусира стратегията си върху бума на музикалния стрийминг, който се очаква да увеличи приходите от отчисления и печалбата в следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още