IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо предлагането на шоколад в света е в опасност?

Учени прогнозират, че шоколадът е напът да изчезне в идните четири десетилетия

11:35 | 22.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Независимо дали обичате да похапвате шоколад или го купувате само за подарък, има причини да се тревожите. Бъдещето на какаото, което е в основата на глобалната шоколадова индустрия, оценявана на 98 млрд. долара годишно, е застрашено, пише ВВС Mundo.

Причина за това са комбинация от фактори – от глобалното затопляне до заболявания по какаовите дървета. Някои учени дори стигнаха до там да прогнозират, че шоколадът може да е „напът да изчезне“ в идните четири десетилетия.

Макар че според мнозина това твърдение да е преувеличено, някои експерти работят усилено, за да открият решение и да предотвратят бедствие. Но защо предлагането на шоколад в света е застрашено?

1. Ядем все повече шоколад

Според доклад на Euromonitor световното търсене на шоколад е достигнало 7 450 тона през 2016-2017 г., увеличение с над 10% спрямо предишните пет години. Апетитът към шоколада е бил стимулиран главно от по-голямото потребление в Китай и Индия, страните с най-голямо население в света.

В Индия е регистриран най-големият растеж през 2016 г. - от 13%. Най-големите лакомници за шоколад в света обаче живеят в САЩ с 20% от световното потребление. Страната, в която се консумира най-голямо количество шоколад на човек от населението, без изненада е Швейцария.

Швейцарците са консумирали средно 11 кг шоколад на човек през 2016 г., сочат данни на търговската организация Chocosuisse.

2. Доставките са сложни

Данните на Международната организация за какао, която анализира пазара на тази суровина, показват вариации между свръхпредлагане и дефицит в последните 20 г. Неотдавнашно допитване на Bloomberg сред търговци, анализатори и посредници установи, че световното предлагане на какаови зърна може да надвиши търсенето от 97 500 тона през сезон 2017-2018 г. Това изглежда добре, но само за потребителите и производителите.

Свръхпредлагането оказва пряко въздействие на цените на основните продукти. Цените на какаото намаляват. В края на 70-те години на миналия век те надхвърляха 4000 долара за тон, но повече не са достигали тази стойност. Сега цената е около 2100 долара за тон.

Производителите усещат най-силно спада на цените. Голяма част от световното производство идва от страни с ниски приходи. Основните производители, например, са африканските страни. Две от тях, Кот Д'Ивоар и Гана, отговарят за над половината от производството на какао в света.

Активистите казват, че производителите получават около 6,6% от стойността за тон на продаденото какао. Положението се влошава и от факта, че средната възраст на производителите на какао е 51 години, а най-младите се насочват към отглеждането на по-доходоносни култури.

3. Отглеждането на какао е трудно

Какаовото дърво, Theobroma cacao, произхожда от тропическите области и вирее добре само във влажен климат с кратък сух сезон и редовни валежи. Това обяснява защо производството на какао е ограничено в тясна област, простираща се до 10 градуса от двете страни на Екватора.

Производството не се развива – 90% от какаото се отглежда в малки семейни ферми. Отглеждането и беритбата изискват много работа – какаовите шушулки не узряват по едно и също време и дърветата трябва да бъдат подложени на трайно наблюдение.

Неправителствената организация Make Chocolate Fair обяснява, че какаовото дърво дава плод всяка година, а плодовете на едно дърво дават половин килограм какао.

4. Климатичните промени не помагат

Малки промени на климата могат да навредят на производството, поради което климатичните промени не са полезни за индустрията. Неотдавнашен доклад на Института за иновационна геномика на Калифорнийския университет прогнозира, че „климатичните промени ще намалят значително количеството земя, годна за отглеждане на какао, в идните десетилетия“.

Изследването на Междуправителствения панел за климатичните промени  (IPCC) показва, че Кот Д'Ивоар и Гана ще загубят значителни количества обработваема земя.

5. Увеличаване на болестите

За разлика от останалите важни култури, които са обект на трайни научни изследвания за повишаване на производителността и създаване на по-добра устойчивост на стрес и заболявания, какаото продължава да е смятано за диво растение.

В естествения им хабитат, долината на Амазонка, дърветата „са се научили“ да се справят с патогените в областта. Но пренасянето на дървото в Африка от европейските колонизатори през XIX век променя нещата.

„Тези растения бяха пренесени на нов континент и в среда, към която не бяха приспособени. Тъй като какаото никога не е било отглеждано систематично, то има много слабо генетично разнообразие и вирусите могат да преодолеят резистентността му, като реорганизират геномите си“, пише Джуди Браун, специалист по растенията от университета в Аризона, САЩ.

Сред заплахите са също вредите от насекоми и гъбичните инфекции като тази, която връхлетя Североизточна Бразилия в края на 80-те години на миналия век и доведе до намаляване на производството от 320 000 тона на година на 191 000 тона между 1991 г. и 2000 г.

Производителите се справят с болните дървета, като ги заменят, но проблемът е, че те могат да се заразяват със седмици или месеци, преди да проявят симптоми и така  да предават заболявания на съседите си, преди да бъдат открити.

Екипът на Джуди Браун от университета в Аризона работи в сътрудничество с Mars, един от гигантите в сектора на сладките изделия на основата на шоколад, за да разработи „инструментариум за молекулярни изследвания“, който земеделските производители могат да използват, за да откриват признаци на зараза.

Екип на Института за иновационна геномика също експериментира с употребата на генетична манипулация, за да създаде по-устойчиви какаови семена. Можем да стискаме палци, че ще продължим да се наслаждаваме на любимия си шоколад и в идните години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още