IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Tesla поевтиняват с над 5% след туит на Мъск за сделката с Hertz

Ръководителят на американския концерн постави под съмнение реализацията на плана на компанията за коли под наем

18:13 | 02.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на Tesla Inc. поевтиняват, след като главният изпълнителен директор на американската компания за електромобили Илон Мъск постави под съмнение договорката с Hertz Global Holdings Inc. за закупуване на 100 хил. електрически коли за своя автопарк от автомобили от наем, съобщава Bloomberg. 

Най-големият производител на електрически превозни средства в света все още не е подписал договор с Hertz, написа в Twitter Мъск, отговаряйки на въпрос на друг потребител, който поздрави най-богатия човек в света за силния отчет на Tesla и увеличаването на пазарната ѝ оценка до над 1 трлн. долара.

мъск мъск

Мъск добавя, че тъй като компанията му се радва на търсене, което надминава производствения темп на съоръженията ѝ, сделката с Hertz има „нулев ефект върху икономиката“ на Tesla.

Акциите на концерна поевтиняват с 5,2% към 17 ч. българско време, докато цената на книжата на Hertz нараства с 15 на сто.

Акциите на Tesla прибавиха към стойността си 56% през последния месец, с което пазарната оценка на компанията нарасна до над 1 трлн. долара.

тесла тесла

Във вторник Hertz обяви, че вече е започнала да получава електромобили Tesla по договорката на стойност 4,2 млрд. долара с хоризонт до 2022 г. без да отговаря директно на туита на Мъск.

Поръчката, направена от Hertz, се равнява на около една десета от това, което произвежда Tesla годишно.

Планът за електрификация, който в крайна сметка ще обхване почти всички половин милион автомобила и камиона на Hertz в цял свят, е най-голямата инициатива на компанията, откакто излезе от фалит през юни. Тя сигнализира, че новите собственици на Hertz – Knighthead Capital Management и Certares Management, са решени да разтърсят индустрията, доминирана от няколко големи играчи, които обикновено се променят бавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още