IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aston Martin потвърди плановете си за фондовата борса

Производителят на луксозни автомобили ще пусне на Лондонската фондова борса 25-процентен дял за продажба

10:59 | 29.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският производител на луксозни автомобили Aston Martin заяви, че може да пусне на Лондонската фондова борса сериозен дял, завършвайки преструктуриране, което ще позволи на компанията да повиши продажбите и печалбата си, предава BBC News.

Емитирането ще бъде първото за автомобилния производител от няколко години насам, след като продаде марки като Jaguar, Bentley и Rolls-Royce на чуждестранни собственици.

През изминалата година Aston Martin постигна първата си печалба от 2010 г. насам. В резултатите за първото полугодие на 2018 г. печалбата преди облагането с данъци беше изчислена на 42 млн. паунда. 

Основните акционери на компанията са италиански инвестиционен фонд и инвеститори от Кувейт.

Автомобилният производител първоначално ще пусне търгуеми акции на Лондонската борса, равняващи се на 25-процентен дял.

Главният изпълнителен директор на Aston Martin Анди Палмър заяви пред BBC, че някои акционери ще „осребрят“ своите инвестиции.

Компанията от десетилетия изпитва трудности в реализиранеот на печалба, като при Палмър, който и бивш изпълнителен директор на Nissan, тя успя да разшири продуктовата си гама.

Очакванията са годишните продажби за 2018 г. да достигнат ниво между 6200 и 6400 бройки, като в средносрочен план Aston Martin се стреми да произведе близо 10 хил. автомобила през 2020 г.

Компанията се е ангажирала с иновативни проекти като изграждането на летящи коли и дори персонална подводница.

Част от стратегията на автомобилния концерн включва фокусирането му върху жените купувачи, което не е лесна задача, имайки се предвид факта, че компанията е продала по-малко от 4 хил. автомобила на жени в своята 105-годишна история.

С това се цели да се намали зависимостта на Aston Martin от купувачите мъже и да се разшири нейното портфолио.

Заедно с обявяването на 25-процентния дял, който ще бъде пуснат на борсата, компанията разкри и резултатите си за първото полугодие, отчитайки ръст на продажбите с 8 на сто на годишна база до 445 млн. паунда.

„Днешните резултати показват, че продължаваме да работим за устойчив растеж, маржове и висока стойност за нашите акционери, като в началото на годината пуснахме три нови модела автомобили“, заяви Палмър.

Като част от преструктурирането Aston Martin ще открие нов завод в Уелс през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още