IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW повишава цената на два кросоувъра за китайския пазар

Решението на германския концерн е в резултат на американските мита върху вносните автомобили

14:56 | 30.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският автомобилен концерн BMW съобщи, че ще повиши цените в Китай на два произвеждани в САЩ кросоувъра, за да се справи с допълнителните разходи, произтичащи от американските мита върху вносните автомобили, предава Ройтерс.

Решението на автомобилната компания, което трябва да влезе в сила в понеделник, предвижда повишаване на цените на дребно на популярните модели X5 и X6 с 4% до 7%.

Увеличението означава, че BMW иска да прехвърли по-голямата част от нарасналите разходи за вноса на кросоувърите в Китай към завода в Южна Каролина, което показва ожесточената конкуренция сред луксозните марки автомобили в азиатската страна.

Решението на BMW е направено, след като Китай наложи нови мита по-рано този месец върху американски вносни стоки на стойност около 34 млрд. долара – от соя до автомобили и омари, в рамките на разрастващата се търговска война.

Властите в Пекин, които тази година намалиха митата върху всички внасяни в Китай автомобили, въведоха допълнителен налог от 25% върху произвежданите в САЩ коли, който влезе в сила от 6 юли. В резултат на това сега Китай налага мито от 40% върху всички внасяни коли от САЩ.

„BMW подкрепя свободната търговия, но не може да не предприеме действия в отговор на пазарните промени“, коментира говорителка на компанията в имейл до Ройтерс.

BMW внася кросоувърите X4, X5 и X6 от САЩ за продажба в Китай, където търсенето на джипове процъфтява. Миналата година германският автомобилен концерн е внесъл над 100 хил. автомобила от САЩ в Китай.

Компанията не съобщава за промяна на цената на модела си X4.

Решението на BMW да поеме голяма част от последиците от по-високите мита съответства с хода на американската компания Ford Motor, която съобщи, че засега няма да повишава цените в опит да запази възходящата инерция на бизнеса си.

Базирани в Китай автомобилни къщи съобщиха пред Ройтерс, че в средата на юли германският конкурент Mercedes Benz е повишил умерено цените за китайския пазар на спортния си модел GLE, произвеждан в щата Алабама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още