Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Fiat продава бизнеса си за авточасти Magneti Marelli за 6,2 млрд. евро

Компанията разпродава ключови активи, за да стабилизира корпоративния си портфейл

Fiat продава бизнеса си за авточасти Magneti Marelli за 6,2 млрд. евро

Снимка: Ройтерс

Глобалният автомобилен концерн Fiat Chrysler Automobiles NV ще продаде бизнеса си за автомобилни части Magneti Marelli на японската Calsonic Kansei, част от финансовия фонд KKR & Co., за 6,2 млрд. евро – в първата голяма сделка на италиано-американската компания под ръководството на новия изпълнителен директор Майк Манли и част от стратегията на Fiat за по-голям фокус върху ключовите модели, предава Bloomberg.

Самата Calsonic също произвежда автомобилни компоненти. Сделката, за която Bloomberg News съобщи още в неделя, ще създаде производител на авточасти с приходи за над 17 млрд. евро на година - седмата по големина независима компания в сектора с над 65 000 служители.

Magneti Marelli е специализирана в производството на осветителна техника, силово предаване и високотехнологична електроника. Calsonic, която бе придобита от американската инвестиционна компания KKR от Nissan през 2016 г., е специализирана в автомобилни компоненти. 

Чрез сделката японската компания ще може сериозно да разшири достъпа си до европейския и световния пазар. В момента Calsonic разчита на поръчки от Nissan за по-голямата част от световните си продажби, а с придобиването на Magneti Morelli японската компания купува не само ноу-хау, но и част от развитата клиентска база на Fiat Chrysler.

През 2016 г. усилия да придобие Magneti Marelli положи и Samsung Electronics, но корейската компания не се интересуваше от цялата компания, а само от някои нейни подразделения.

От своя страна Fiat Chrysler Automobiles разпродава ключови активи, за да стабилизира корпоративния си портфейл, и се фокусира върху ключовите си продукти.

Акциите на Fiat Chrysler поскъпнаха със 7,2 на сто на борсата в Милано след закъснение в търговията. Към 14:00 часа те отчитат ръст от 5,51 на сто до 14,18 евро за акция.  

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
„Меките“ хибридни коли от Европа заплашват лидерството на японските концерни