Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Как директорът на VW се размина с уволнението?

Свързана с нацистите реплика можеше да коства позицията на Херберт Дийс

Как директорът на VW се размина с уволнението?

Херберт Дийс бе принуден да се извинява след неуместната си реплика. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Volkswagen (VW) Херберт Дийс едва не се прости с работата си, след като направи нескопосан опит да мотивира своите служители с думи, напомнящи един от лозунгите на нацизма.

„Ebit macht frei“ („печалбата те прави свободен“, б. ред.) е прекалено близко до „Arbeit Macht Frei“ - „работата те прави свободен“. Именно вторият израз стои печално над портите на концентрационния лагер в Аушвиц.

Някои инвеститори са гневни и смятат, че Дийс трябва да подаде оставка. Но тази гледна точка не е единодушна. Германецът стана ръководител на марката VW през 2015 г., а през миналата година бе избран и за изпълнителен директор за концерна. В дистанциращо от коментарите изявление ръководителите на VW казват, че са приели извинението на Дийс, пише Financial Times.

Още по темата

Бордът включва представители на фамилиите Порше и Пиех, както и представители на синдикатите и местни политици (Провинция Долна Саксония има 20% от правото на вот, докато семействата контролират 53%). Ако те не искат да се отърват от Дийс, тогава работата му е в безопасност, независимо от желанието на фонд мениджърите, коментира в своя публикация за Bloomberg Крис Брайънт.

По-голямо притеснение предизвиква желанието на изпълнителния директор да се фокусира върху електромобилите. Стратегията му предвижда колите на батерии да съставят 40% от продажбите на компанията до 2030 г. Това е много по-сериозен ангажимент от неговата страна в сравнение с конкурентите. Изграждането на електромобили изисква много по-малко работни ръце в сравнение с тези за двигателите с вътрешно горене. Само по себе си това е достатъчна причина за служителите, за да недоволстват от Дийс.

Бернд Остерло – влиятелният ръководител на работническия съвет (профсъюзната организация), често влиза в пререкания с Дийс, включително и по отношение на плановете за намаляване на работните места. Миналогодишното забавяне на сертифицирането на новите автомобили на VW дойде като подарък за Остерло. То подчертава впечатлението, че некомпетентността на мениджмънта е причината за изоставащите приходи, а не неуморната работна ръка. Дийс сгреши с този си ход, уронвайки допълнително авторитета си, коментира още Брайънт.

Последното нещо, от което компанията има нужда, е още един разрив в отношенията между ръководството и служителите. Фактът, че Остерло не се възползва от момента с нацисткия лозунг, за да нападне Дийс, показва, че двете страни са подобрили отношенията си. Водещи мениджъри на VW ще проведат среща в петък, за да се опитат да преосмислят някои важни проблеми, пише германското списание Der Spiegel. 

Целия анализ четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов
Още по темата: Новини Volkswagen Херберт Дийс

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
0
 
7
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ам... Алюзорничко идва. Толкова, че самият той се е усещал вероятно. В най-добрия случай е опитал да покаже, че е надраснато едно погрешно разбиране, а в най-лошия - каквото там са изпищяли е коректно. Рискована заигравка във всеки случай.
0
 
4
 
6
Боян до: ПИЧ
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Аз не съм нацист или нещо подобно, но твърдо вярвам, че работата те прави свободен, но за жалост важи главно в случай, че работиш за себе си, за жалост при капитализма повечето работни места не дават никаква свобода.
1
 
3
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Аз също не виждам проблем с изказването на този голям директор. Действително е че печалбата те прави свободен, ама другото не е вярно - че работата те прави свободен. В някой случай работата те прави роб, а в други ограничено свободен. /във всички случаи си не-свободен откъм време/
5
 
5
 
4
преди 3 месеца
Как смее да говори на немски - езикът на нaцизма!
3
 
3
 
3
zelka007 до: vankata89
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
"Аз не виждам какво лошо и невярно е казал." ... ами изключително непремерено и вулгарно изказване , освен ако е решил с гръм и трясък да не е изпълнителен директор а да се занимава с политика като водеща фигура на някоя неофашистка организация ... нещо като продължението ти на коментара за жените и парите :))) . от чисто любопитство питам , ако някога имаш дъщеря , какво би я посъветвал за да успее в живота :)))

Още от Новини
Гон заведе съдебен иск срещу Nissan и Mitsubishi