IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Мъск подари 1 млрд. долара на продавачите на късо

Сълзливото излияние на предприемача пред NYT доведе до сериозен срив на цената на акциите на Tesla

17:52 | 19.08.18 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Сълзливото излияние на Илон Мъск за "най-болезнената си година" остави дълбок белег на фондовия пазар. Акциите на Tesla загубиха почти девет процента от стойността си в петък, след като главният изпълнителен директор на компанията описа в интервю за New York Times  своите разочароващи и изтощителни усилия в Tesla. И сега могат да се зарадват тъкмо тези, които Мъск обвинява за нарастващия си стрес – продавачите на къси позиции, които залагат на падането на цената на акциите на Tesla.

Мъск откровено разказва в интервюто си за вестника за стресиращия си всекидневен живот и се оплаква от високата цена, която плаща за това.

„Миналата година беше най-тежката и най-болезнената в кариерата ми", призна той. Била е „трудна за понасяне". Понякога не е напускал централата на Tesla с дни. За да спи, е трябвало да взема лекарства. Приятелите му са били „наистина притеснени".

47-годишният предприемач разказва и за неуспешното търсене на свой заместник, който би могъл да поеме част от работата му. Той се е срещал с вицепрезидента на Facebook Шерил Сандберг, признава Мъск пред вестник. Ако има някой, който да може да свърши работата, би искал да е тя.

По време на интервюто Мъск демонстрира необичайно ниво на самооценка и уязвимост, признавайки, че неговите отговорности си имат и своите лични жертви.

Той заяви, че е използвал социалната платформа Twitter като опит за постигане на прозрачност при взимането на решение от подобен калибър.

В интервюто си пред New York Times Мъск заяви също, че не е получавал гневни обаждания или съобщения от „излъгани“ инвеститори и директори.

В заключение той посочи, че вече съжалява за туита, планирайки да спре използването на социалната платформа.

Някои членове на борда вече са го посъветвали да ограничи вниманието си върху социалните платформи и да се съсредоточи върху производството на електромобили и изстрелването на ракети в орбита.

Причината за интервюто беше мистериозното съобщение в Twitter на Mъск преди повече от седмица, в което той обяви, че иска да превърне листнатия производител в частна компания. Финансирането е било осигурено, заяви той в Twitter на 7 август. Като цена той назовава 420 долара на акция. В същото време Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ (SEC) проучва случая по подозрение за възможна манипулация на цените.

След изказването му в социалната мрежа акциите поскъпнаха с 11%, от което пострадаха омразните от Мъск продавачи на къси позиции. През същия ден те загубиха 1,3 млрд. долара. Но Мъск беше този, който се погрижи голяма част от тази загуба отново да се възстанови.

Защото сълзливото му интервю доведе до срив на акциите до 306 долара за брой. Тези спадове са печалба за онези, които преди това претърпяха тежки загуби заради туита му. Според "New York Times те са прибрали повече от 1 млрд. долара - почти толкова, колкото са загубили преди това.

По отношение на късите продажби на акции на Tesla Мъск бил подготвен и за най-лошото, казва той пред вестника. „Настроен съм на екстремни мъчения поне в продължение на няколко месеца, през които късите продавачи ще разказват истории за срива на Tesla". Че той самият ще провокира такива истории чрез интервюто си, очевидно не му е хрумнало.

Мъск също така прогнозира, че за Tesla от предприемаческа гледна точка най-лошото е минало. Но лично за него „най-лошото от гледна точка на личната болка тепърва предстои".

Той може и да е прав с последното. Акциите на Tesla са сред най-често продаваните на къси позиции в САЩ. Повече от една четвърт от пазарната стойност на Tesla, която възлиза на около 11 милиарда долара, се продава на къси позиции, става ясно от анализ на S3 Partners. Делът на инвеститорите, които залагат срещу Tesla, расте...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
аз ти отговорих многократно колко тесли имам, ама ти не можеш да четеш ... а малкото което успяваш, не можеш да го разбереш, що да ти пиша пак ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 5 години
Скъпи ми Зелков:Ако имаше повече стаж като инвеститор - и ако четеше и следеше форумът достатъчно дълго - щеше да имаш и други примери за подобни възможности за печалбарство, вкл. реализирани от спекуланти. Има тук - в колективът - един човек - Софикс се казва, дето дълго прави спекулативни врътки с акции на Химко - които се колебаеха на цена от 2 лева до две стотинки. Това по никакъв начин не променяше фактът, че ЦЯЛОТО ХИМКО не струваше два лева. Така и тесличката - никога не съм отричал (опровергай ме, ако можеш), че акцията става за спекулка. Това, което съм казвал винаги е, че компанията е пълен ***, а мъск е мошшшшеник и измамник. ЗА МЕН - като за инвеститор, а не са спекулант - тая акция не струва нищо, щом не носи нищо. Спекулантите да си ги връткат и да печелят от тях, това си е тяхна работа. Но да внимават - защото "инвестиринато" в Теслички сега е като "инвестиране" в Химко и Кремиковци преди 12-15 години - игра на чер Петър - много е забавно - ама не и за тоя, в когото Петърът ще остане накрая. За останалите кибици и смешници, дето са драскотили след тебе - с много такива като вас съм се разправял през годините - ама аз съм още тук, а те отдавна са в небитието. Навремето - заради горецитираните Химко и Кремиковци - имаше истинска война в Инвесторът - ама тия, дето слушаха палячовците - изгоряха с много пари.Впрочем - въпросът, който съм ви задавал, остава да виси със страшна сила - КОЛКО ОТ ВАС ИМАТ ПОНЕ ЕДНА ТЕСЛИЧКА?Зелев - имаш ли? Жулиан? Гошенце - а ти, мойто момче? Кхаов не го и питам даже - той е професионален ***.Виждате ли разликата? - Аз съм инвеститор - и когато харесвам някоя компания, аз заставам зад мнението си с парите си. Някои други туканка - са просто едни кибици и нищо повече. Гошко - знаеш ли на какво се казва: "кибик"?Зелков - и аз обичам зелета - особено салата Бай Тошо - морков и зеле, със зехтинец и ного оцетец... но това няма нищо общо с темата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
"Ай чиститу!"https://markets.businessinsider.com/news/stocks/tesla-stock-price-saudi-arabia-talks-to-electric-competitor-lucid-2018-8-1027470470
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 5 години
:) ясно, аз само ръчкам ... докато е топло :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
georgi_shum
преди 5 години
Според мен в случая Зелката много тъкмо се е.бава с мазно.косия паля.чо :) Дето се самонадъхва че е инвеститор, а в същност е треторазряден вложител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 5 години
демек само ти и той в целия форум си мислите че императрицата е истински инвеститор :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
Скъпи Императоре - на целият форум смятам е ясно вече , че сте инвеститор следящ изкъсо пазара на свободните акции и това кои от тях носят дивидент . ако сте имали възможност преди 8 години да закупите 1000 теслички на стойност 17$ всяка , колко щяхте да сте изкарали към днешна дата например от продажбата им ? доколкото съм запознат обикновенните акции на Тесла не се купуват с цел дивидент , по тях НЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ дивиденти по дефолт до второ нареждане , всичко се реинвестира в развойна дейност . с тях се търгува спекулативно на борсата - демек дебнеш тънка цена и продаваш на по-висока в общия случай :))) ... за разлика от Вас тойота са купили в началото акций за 50.000.000$ , дали съжаляват не знам . знам , че купуваха доскоро от тях задвижващи електрически системи за електрическите си RAW 4 . друга уважавана от Вас компания Даймлер е закупила акции за 50.000.000$ през 2009г и преди около 3 години ги продадоха за 780.000.000$ , дали разбират от акции не знам. знам че използват за електрическите си коли закупени от Тесла задвижващи системи . и двете компании смятат Тесла за надежден доставчик на задвижващи електрически системи , смятат че е иновативна компания с много добри продукти , достойни за тяхното производство в общия случай ... това че е велика компания не е въпрос на спор - факт е . дали ще започнат да изплащат дивиденти - ами не знам , не мога да съм Ви полезен за взимане на инвестиционно решение . смята че за Вашите цели взимате решения самостоятелно и се справяте прекрасно ... предполагам . Зелето е готин зеленчук м/у другото . интересен факт е че при консумация на зеле , организма получава по-малко енергия от разграждането му отколкото "харчи" за това :))) . демек полезен заленчук за редуциране на излишна телесна маса :))) . в личен план обичам хубаво сготвено българско зеле с пилешко :))) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 5 години
точно преди 8 години някъде беше ИПО-то им, при 17 долара на акция, ако беше взел тогава 1000, дали нямаше да те е донесло повече от цент, а ?И това ми бил инвеститор, не ти не си инвеститор, ти си един устат тъ.пак, който е вкарал 2000 лева в акции за самочувствие :):) ... та ако беше вкарал тогава в 1000 акции, сеща щеше да имаш 300 000 + в зелено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 11
Императорът
преди 5 години
Драги Зелков - аз съм инвеститор и за мене това, колко яки били Теслите - са просто празни приказки. Това, което ме интересува е, че ако бях си купил дори 1000 теслички преди 8 години, досега нямаше да съм получил от тая "велика компания" дори и един цент.Това е. Бих инвестирал и в производител на зелета, стига да имам добър доход от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Аз съм прочут - ти си анонимник,---прочут *** :):) .... не е за хвалене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още