Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Лепенка с чип на стъклото на колата ще доказва успешен технически преглед

Чипът е подобен на тези, които сега ветеринарите слагат на домашните кучета

Лепенка с чип на стъклото на колата ще доказва успешен технически преглед

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лепенка с чип за електронна идентификация да има всеки автомобил, преминал през годишен технически преглед (ГТП). Той ще е подобен на чиповете, които сега ветеринарите слагат на домашните кучета и при проверка може да се получи подробна информация за породата, възрастта, стопаните и адреса на четириногото, пише вестник „Труд“.

Своеобразният електронен нашийник за превозните средства е описан в проект за промяна на Наредба на Министерството на транспорта, публикуван за обществено обсъждане. 

Още по темата

Предвижда се чипът да е от типа UHF RFID (от англ. – ултра висок радио честотен идентификатор), клас 1, поколение 2. Всъщност широката публика познава добре подобен тип чипове, които  отключват врати, вдигат бариери, задействат асансьори, или се маркират скъпи стоки и дрехи в магазини и молове.

В някои страни, между които и съседна Турция, те играят ролята на винетни стикери.

Цената не е висока, особено когато се произвеждат стотици хиляди или милиони бройки, какъвто е случаят с автомобилите. По-скъпи обаче са четящите устройства, които трябва да сканират информацията от чипа от по-далечно разстояние, включително и от движещи се обекти. Правени са опити, при които данните без проблем се виждат дори и от автомобил, движещ се с 220 км/ч.

Но по принцип четящите камери би трябвало да се поставят в зони с ограничения на скоростта. Ръчни устройства могат да се носят и при проверки от полицаи, граничари, митничари или инспектори от ДАИ.

При нередности или изтекъл срок за явяване на ГТП, колата ще бъде идентифицирана и собственикът нарушител ще получава глоба от 50 лв. по Закона за движение по пътищата, или принудителна административна мярка “спиране от движение”, ако има техническа повреда или отклонения от еконормите за изгорели газове.

Стикерът ще се лепи горе в средата на предното панорамно стъкло, веднага след като са приключили успешно тестовете в пункта за ГТП. Новата лепенка ще замени старата, а на шофьорите няма да са дават досегашните талон 1 и талон 2, нито ще се налага те да ги показват при спиране на пътя. Чипът и стикерът ще съдържат над 50 технически данни за автомобила, като само 5 от тях няма да бъдат кодирани.

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Германия възнамерява да удължи премиите за е-коли до 2020 г.