IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел приветства усилията на Volkswagen към електрификация на представянето на ID.3

Германският канцлер заяви, че насърчаването на потребителите да купуват електромобили чрез т. нар. „екологичен бонус“ е опция, която се обсъжда в момента

14:02 | 04.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Посещението на германския канцлер Ангела Меркел в обновения завод за електрически автомобили на най-големия автомобилен производител в света Volkswagen AG в Цвикау в понеделник подчертава големия залог, който направиха както Меркел, така и ръководителят на VW Херберт Дийс.

Меркел, за която критиците твърдят, че действа твърде меко спрямо автомобилната индустрия, беше подложена на критики,тъй като не е успяла да постигне по-значим напредък в ограничаването на емисиите на парникови газове, докато Дийс се опитва да направлява скъпия преход към електромобили без да съсипе един от стълбовете на германската индустрия. 

"Германия трябва да управлява промяната", посочи Дийс в реч в Цвикау, по време на представянето на своя електромобил - ID.3, който ще се появи в шоурумите в цяла Европа през следващото лято.

ID.3 „прави чистата индивидуална мобилност достъпна за милиони хора и е крайъгълен камък за нашата компания“, добавя още шефът на VW.

Посещението на Меркел в завода в източната част на Саксония бележи началото на производството за първата комерсиална масова кола на VW, базирана на технология, разработена единствено за автомобили с батерии.

До момента около 35 хил. броя от този модел са били поръчани от клиентите, като базовата цена на ID.3 започва от малко под 30 хил. евро, като моделът се разглежда като жизненоважна инвестиции за защита на работните места.

Визитата на германския канцлер е предшествана от катастрофалните резултати на нейната партия Християндемократически съюз (ХДС), който се срина по време на изборите в Тюрингия, давайки начало на нови съмнения относно стабилността на нейната управляваща коалиция в Берлин. В своя четвърти за тази година неуспех по време на избори ХДС се смъкна на трето място в провинцията след крайната левица и „Алтернатива за Германия“.

За VW ID.3 представлява първи етап от опита на концерна да извърши мащабна трансформация, която да го отдалечи от двигателя с вътрешно горене без да нанася твърде много щети в баланса си - нещо, което предстои да бъде постигнато.

Компанията се е насочила към продажба на 22 милиона електрически модела до 2028 г.

Заводът в Цвикау, в който се сглобяват Golf и Passat, се превръща в първия производствен център на традиционната автомобилна индустрия, който преминава директно към производство на изцяло електрически автомобили. Компанията планира да произведе 100 000 превозни средства в завода през 2020 г.

„Началото на производството на ID.3 бележи нова ера за Volkswagen – сравнима с първия Beetle или първия Golf“, споделя Томас Улбрих, член на борда на VW, отговорен за електрическата мобилност. Производството на завода преминава „от 100% двигатели с вътрешно горене към такива със 100% електрическо задвижване“.

Богато наследство

Строителните дейности по преобразуването на фабриката в Цвикау в най-големия европейски завод, който ще сглобява изцяло електрически превозни средства, ще приключат през 2021 г., заявиха от VW. След завършването си заводът ще произвежда до 330 000 автомобила годишно - малко по-малко от целевите глобални доставки на Tesla за 2019 г.

Не е ясно обаче колко германски потребители ще преминат към електрически автомобили в страна с богато автомобилно наследство, съсредоточено върху двигателите с вътрешно горене. Зарядната инфраструктура в най-голямата европейска икономика продължава да бъде разпокъсана. Възприемането от потребителите на тази технология за момента остава слабо и това принуди Меркел да забави постигането на целта от 1 милион електрически коли по германските пътища.

VW отдели около 30 млрд. евро за разработване на най-големия автомобилен парк от електрически автомобили - повече от която и да е друга компания. Заводът в Цвикау е основният тласък на идеята с планове за производство на шест различни модела за марките VW, Audi и Seat. До 2022 г. компанията ще разполага с общо осем производствени центрове за електромобили по целия свят.

Ръководителите на германските автомобилни производители, доставчици на части и профсъюзи се очаква да се срещнат в понеделник вечер с Ангела Меркел и ключови регионални лидери за поредната дискусия относно електрическата мобилност.

Според Меркел правителството фокусира вниманието си върху насърчаването на електрически превозни средства, но също така е отворено за водородната технология. Канцлерът заяви, че целта на инициативата включва и въвеждането на 1 милион зарядни станции до 2030 г.

Меркел добави още, че насърчаването на потребителите да купуват електрически превозни средства чрез т. нар. „екологичен бонус“ е опция, която се обсъжда в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още