IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите еко стандарти в ЕС предвиждат глоби до 32 млрд. евро за автомобилните компании

Наказанието превишава 100% приходите, които концерните ще реализират от продажби на нови автомобили

15:30 | 08.12.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От 1 януари 2020 г. за автомобилните производители в Европа настъпват тежки времена. В сила влизат новите екологични стандарти, като глобите за тези, които не ги покрият, са огромни. Те могат да достигнат общо 32 млрд. евро, което превишава със 100% приходите, които компаниите ще реализират от продажба на нови автомобили, съобщава Automedia

Според новия стандарт, произведените на територията на ЕС модели трябва да отделят до 95 грама на километър (гр/км) въглероден диоксид, което принуждава производителите да ускорят разработката на нови технологии и да се насочат към електрификация на автомобилите си. Това обаче оказва огромно негативно влияние, тъй като тези разработки струват много пари. И съответно, за да бъдат осигурени ти, се налага намаляване на разходите.

На свой ред то става най-вече с премахване на работни места. Audi, например, вече обяви, че ще съкрати около 9500 човека. Подобни намерения имат и в Daimler, а също така и в Nissan.

Някои от държавите в ЕС се опитват максимална да мотивират шофьорите да преминат към автомобили с електрическо задвижване. Германия се готви да удвои субсидиите, но броят на електромобилите все още е недостатъчен, за да се покрият новите екологични стандарти.

Според анализаторите на автомобилния сектор, през 2025 г. броят на електромобилите ще бъда около 10,2% от общия пазар. След още 5 години той ще се увеличи до 20%. Някои държави вече обявиха, че ще заложат забрана на моделите с двигатели с вътрешно горене, като тя ще влезе в сила от 2040 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Зелка https://***.lockheedmartin.com/en-us/products/compact-fusion.htmlЕй това ще смени въглеродите, като му дойде времето! Това ще бъдат новите въглища след 20-30 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
ти ще кажеш , че нема каручки ... :https://spark.bg/elektromobili/регистрирай се и го вземи , покарай , прекарай некое и друго пале и ако искаш после пак ще коментираме . аз го пробвах , щото съм любопитен :))) ... ще коментираме само след като си го пробвал ... дотогава си свободен да пишеш какво искаш :))) ... всичките големи вносите в БГ продават електрически каручки , са малко са скъпички , по едно 20 бона отгоре са на топ дизелите , ама нема вечно да е така . и какво като нема големи камиони още в продажба ? само гледай до една петилетка за какво иде реч ... даже догодина ще ги пуснат серийно някои модели ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
за тебе май всичко започва и свършва с каруцата дето да ти мести задните части насам натам ...досега читав камион на ток не съм видял ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
ей , нема угодия от мрънкалници :))) ... хибрид :https://***.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=11575112418276887&slink=dgn4crпълна електричка :https://***.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=11568712441550702&slink=dgn7tdи до няколко годинки ще са съвсем в масовата група на покупки в БГ от 8-12 бона ... какво те притеснява ? искаш каруца ли да караш ? само виж новата лада , не ти требва кон за нея :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
melon
преди 4 години
Ох, започвам да завиждам на англичаните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
"Някои държави вече обявиха, че ще заложат забрана на моделите с двигатели с вътрешно горене, като тя ще влезе в сила от 2040 г."То дотогаз и конска каруца няма да може да се ползува , заради тормоза над животните ... интересни времена идват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още