IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпото преструктуриране препъна Ford

Въпреки че концернът надмина очакванията по отношение на приходите, при печалбата нещата не стоят така

09:15 | 25.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Високите разходи за преструктурирането на компанията гарантираха на втория по големина американски автомобилен производител Ford рязък спад на печалбата през второто тримесечие. В сравнение с предходната година печалбата спадна от 1,1 млрд. долара до 148 млн. долара (133 млн. евро), както обяви компанията в сряда след затварянето на американския борсов пазар.

Причините за това са отписвания за 1,2 млрд. долара, главно поради реорганизацията на бизнеса в Европа и Южна Америка. Финансовият директор Тим Стоун очаква коригираната печалба преди данъчно облагане да бъде 7,5 млрд. долара за цялата 2019 година след отчетената печалба от 7 млрд. долара през 2018 г.

Като цяло приходите на групата стагнират на ниво от 38,9 млрд. долара през последното тримесечие. Въпреки че Ford продължава да се справя добре с доходоносния бизнес с джипове и пикапи на американския вътрешен пазар, автомобилният бум тук очевидно приключва – напоследък продажбите спадат значително.

За инвеститорите финансовият отчет изобщо не бе добър, а акциите на компанията поевтиняха първоначално с над седем процента. Очакванията за печалбата не бяха изпълнени, макар че по отношение на приходите бе точно обратното.

Въпреки това за първи път от дълго време насам отново е отчетен малък успех в проблемния европейски бизнес. Под черта оперативният резултат тук е скочил със 126 млн. долара до 53 млн. долара. За първи път от две години Ford успя да подобри рентабилността тук. Под натиск американският автомобилен производител стартира многомилиардна програма за преструктуриране, за да запази европейския си бизнес в зоната на печалбата. До края на следващата година ще бъдат съкратени 12 000 работни места и ще бъдат закрити пет завода. За друг завод пък се търси купувач.

В същото време изпълнителният директор Джим Хакет подготвя компанията за ерата на електромобилността и автомобилите със самостоятелно управление и разширява съюза с Volkswagen.

Двете компании искат да споделят разходите си за нови разработки и да използват синергиите. VW участва с около 3 млрд. евро във дъщерната компания на Ford Argo AI за роботизирани автомобили. В замяна на това американците купуват широкомащабни електрически компоненти от VW. При разработването на микробуси и пикапи двата концерна вече работят заедно. Експертите очакват, че в бъдеще  те ще си сътрудничат и в други области. Взаимно участие чрез закупуване на акции, поне засега, не е планирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още