IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla ще произведе пикап след кросоувъра Model Y

Анализаторите от KeyBanc намалиха оценките си за доставките за четвъртото тримесечие на Model 3

10:07 | 28.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Магазин на&nbsp;Tesla в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Магазин на Tesla в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Американският производител на електрически автомобили Tesla Inc възнамерява да създаде пикап скоро след електрическия кросовър Model Y, съобщи главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск.

„Обещавам, че ще направим пикап веднага след Model Y. В съзнанието си имам основния дизайн/инженеринговите елементи от почти 5 години", пише Мъск в публикация в Twitter.

Model Y ще бъде построен на същата платформа като седана Model 3, a производството му е планирано да започне в средата на 2019 г., съобщи Ройтерс през юни.

Производителят на електрически автомобили обяви за първи път плановете си за пикап през юли миналата година в рамките на своя "Master Plan" за разработване на търговски камион, автобус за обществения транспорт и компактен джип.

През април Мъск добави, че пикапът ще бъде представен в рамките на между 18 до 24 месеца.

Междувременно цената на аакциите на Tesla Inc. се понижи с 1,75% в сряда, след като анализаторите от KeyBanc намалиха оценките си за доставките за четвъртото тримесечие от Model 3 до около 5 хил. от 15 хил. по-рано.

Анализаторите Брад Ериксон и Елиът Арнсън заявиха, че очакват данните за седана за масовия пазар, чието производство стартира през юли, да бъдат представени в началото на следващата седмица.

„Макар че вероятно ще изминат няколко тримесечия, преди да дойде истинският момент за оценка на брутния марж на компанията от Model 3, ние оставаме песимисти, тъй като смятаме, че маржът [на Model 3] ще разочарова и инвеститорите ще трябва да признаят, че ръстът [на Model S и Model X] в даден момент няма да се отрази на  акциите", пишат те в своя бележка.

Ревизираната прогноза се основава на разговори с продавачи в 18 магазина на Tesla в САЩ, казват анализаторите. „Говорихме с представители на магазини в Калифорния, които продават поне десетина на седмица, като около 10 продажби са средностатистическите данни и смятаме, че магазините извън Калифорния генерират около половин дузина на седмица", се казва в бележката.

Tesla обеща на акционерите си, че ще увеличи производството на Model 3 на 5 хил. автомобила на седмица през 2017 г., a  след това до 10 хил. коли на седмица през 2018 г. Но недостатъците в производството, оповестени през ноември, накараха компанията да оттегли целта си за 2017 г. за края на първото тримесечие на 2018 г., оказвайки натиск върху паричната позиция на компанията.

Анализаторите обсъждат и Model S и Model X и стигат до заключението, че доставките за тримесечието са в общи линии в съответствие с очакванията на ръководството. Според тях през второто полугодие ще бъдат продадени приблизително толкова коли, колкото и през първото полугодие - около 47 хил. автомобила.

KeyBanc очаква инвеститорите в крайна сметка да признаят, че продажбите на Model S и Model X не се увеличават, брутният марж няма да се разшири в съответствие с очакванията и са предпазливи относно това дали Model 3 може да стимулира търсенето в ценовата точка, от която се нуждае компанията, за да постигне целта си за брутния марж.

Те оценяват справедливата стойност за акциите на компанията в диапазона между 240 и 280 долара за брой, под сегашното им ниво от около 314 долара.

Акциите на Tesla поскъпнаха с 48% през 2017 г., докато S&P 500 добави около 20% към стойността си, а Dow Jones Industrial Average нарасна с около 25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още