IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla засилва експанзията си в Източна Европа

Мъск се надява в началото на следващата година компанията да присъства в Словакия, Хърватия, Сърбия и по-голямата част от региона

10:45 | 24.09.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на американския пионер на пазара за електрически автомобили Tesla Илон Мъск планира разширяване на бизнеса в по-голямата част на Източна Европа в началото на 2020 година, предаде DPA.

В туит Мъск заяви, че се надява в началото на следващата година Tesla да присъства в Словакия, Хърватия, Сърбия и по-голямата част от Източна Европа.

 

„В крайна сметка ще направим така, че Никола Тесла да се гордее, след като неговите коли ще са в страните, откъдето са корените му“, допълни Мъск, имайки предвид учения от сръбско-американски произход, създал революционната електрическа система с променлив ток. Редица потребители от тези страни поздравявят решението на Мъск в социалната мрежа, но има и такива, които питат конкретно за появата на производителя на други пазари, като България, Русия и Украйна.

Tesla стартира през пролетта продажбите на своя Model 3 за Европа. Но все още има редица страни в Източна Европа, където калифорнийският производител не продава директно.

В края на август компанията на Мъск разшири официалните продажби на колите си в Полша, Унгария, Румъния и Словения, където започна да продава Model 3, Model S и Model X. Конфигураторът за избор на опции вече е наличен и в сайтовете за тези държави.

Както обяснява самият Мъск, компанията може лесно да продава автомобилите си навсякъде, където има достатъчно сервизни центрове и станции за бързо зареждане ( Supercharger). Всъщност дори в страни без такава инфраструктура вече има автомобили на Tesla, които са внесени по неофициален начин и засега се налага да използват алтернативни варианти за ремонт и презареждане.

В Чехия, например, тази пролет са регистрирани над 400 автомобила от Tesla в района около столицата Прага, показват данни на Министерството на транспорта на страната. Както обяви през май, Tesla създава там свой собствен сервизен център.

На четирите нови официални пазара - Полша, Унгария, Румъния и Словения според самата Tesla сервизен център има само в Полша. Друг е планиран за Унгария. Бързи зарядни станции обаче вече съществуват в тези страни, а планирани са и още.

През юли Мъск обяви, че ще осигури повече свръхкомпресори за Украйна.

Междувременно предприемачът е заплашен от юридически проблеми в САЩ. Съдия в щата Делауеър заведе миналия петък дело на инвеститорите срещу плана му за обезщетения. Милиардерът е обвинен в спора с „обогатяване“. Адвокатите на Мъск бяха внесли искане за отмяна на делото, но то беше отхвърлено.

През април Мъск и Комисията по фондовите борси на САЩ постигнаха споразумение за това как директорът на компанията може да използва Twitter. Според него Мъск не може да разпространява едностранно каквато и да било информация, която би могла да се отрази върху акциите на Tesla.

През второто тримесечие на 2019 година Tesla е произвела над 87 000 коли и е доставила близо 95 200 коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Ние пак сме в чакъла...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
Много е бейсик колата. Има още върху какво да се работи.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още