Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Toyota очаква 14% ръст на годишната печалба до 23 млрд. долара

Най-големият автомобилен производител в света прогнозира 6,4-процентен ръст на продажбите до 10,55 млн. превозни средства

Toyota очаква 14% ръст на годишната печалба до 23 млрд. долара

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp очаква оперативната му печалба да нарасне с 14% до 2,50 трлн. йени (23 млрд. долара) за тази година, тъй като успява да избегне до голяма степен негативните ефекти от разпространението на коронавируса и глобалния недостиг на чипове, съобщава Ройтерс.

Най-големият автомобилен производител в света по пазарен дял прогнозира възстановеното търсене в САЩ да стимулира  приходите и печалбата, като очаква общите продажби да нараснат с 6,4% до 10,55 млн. превозни средства през годината. 

Още по темата

"Заради разпространението на COVID-19 в различните региони обемът на продажбите намалява значително през първата половина на фискалната година. Но през втората половина продажбите ще нараснат в много региони в сравнение с предходната фискална година", изтъква финансовият директор на производител Кента Кон.

Toyota изненада съперниците си и инвеститорите през миналото тримесечие, когато заяви, че производството ѝ няма да бъде засегнато от продължаващия недостиг на чипове, докато Volkswagen, General Motors, Ford, Honda и Stellantis, наред с други концерни, бяха принудени да ограничат своите операции заради проблемите с доставките.

Глобалната автомобилна индустрия се бори с недостига още от края на 2020 г., който се задълбочи допълнително през последните месеци заради рязкото застудяване в Тексас и пожара във фабриката на Renesas в Япония.

Анализаторите твърдят, че досега Toyota до голяма степен остава незасегната от дефицита на чипове, вероятно поради своята стратегия за запасяване с компоненти.

Производителят на кросоувъра RAV4 и хибрида Prius почти удвои оперативната си печалба за четвъртото тримесечие до 689,8 млрд. йени, надминавайки средната прогноза на анализаторите от 641,5 млрд. йени, става ясно от данни на Refinitiv. Печалбата на компанията достига 369,9 млрд. йени.

Прогнозата на Toyota за годишната печалба от 2,5 трлн. йени обаче е по-ниска от тази на анализаторите, които очакват 2,65 трлн. йени.

В същото време третият по големина японски автомобилен производител Nissan предупреди, че очаква трета поредна година на загуба заради проблемите с недостига на полупроводници. Компанията очаква нетна загуба от 60 млрд. йени, както и 500 хил. превозни средства изтрито производство заради нарушените доставки.

От друга страна Honda Motor прогнозира годишна печалба от 520 млрд. йени.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Екоактивисти с възражение срещу строежа на германската фабрика на Tesla