IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota възобновява производството в Китай и свива операциите в Япония

Фабриката на съвместното предприятие на компанията с FAW Group отново работи след спирането заради новите COVID огнища в Китай

18:14 | 24.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp. обяви, че възобновява работата в завода на своето съвместно предприятие в китайския град Тиендзин, след като мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 принудиха компанията по-разно през януари да прекрати работа.

Фабриката, която Toyota управлява съвместно с FAW Group, остана затворена от 10 януари за 11 дни, съобщава Ройтерс, цитирайки говорител на компанията. 

Въпреки че до края на миналата година концернът успя да се предпази до голяма степен от проблемите с глобалните вериги на доставка, приключвайки 2021 г. като най-продавания производител в глобален мащаб и в САЩ, измествайки на американския пазар дългогодишния лидер General Motors, сега Toyota очаква да пропусне своите производствени цели за фискалната година, приключваща в края на март.

Китай, който се придържа към политика на „нулева толерантност към COVID“, се затруднява да ограничи разпространението на силно заразния омикрон вариант на коронавируса, докато се готви за домакинството на Зимните олимпийски игри.

В сряда Китай обяви блокирането на няколко въздушни международни линии поради ръста в броя на заразените с COVID-19.

Властите в няколко китайски града изискват пристигащите от Тиендзин да бъдат поставени под карантина, а много от тях насърчават хората да не пътуват по време на честванията на китайската Нова година.

И докато Toyota възобновява производството в Китай, компанията ограничава допълнително това в Япония. Поради недостига на полупроводници концернът ще свие производството за януари с 65 хил. превозни средства, или с 18 хил. повече спрямо обявените през миналата седмица планове.

Компанията ще се опита да компенсира загубеното производство през февруари, за да се опита да постигне целта за фискалната година, приключваща в края на март, от 9 млн. превозни средства.

Миналата седмица Toyota заяви, че очаква да пропусне своята годишна производствена цел поради недостига на компоненти.

В средата на декември компанията представи план, с който се ангажира да инвестира 8 трлн. йени (70 млрд. долара) за електрифициране на своите автомобили до 2030 г., половината от които ще бъдат заделени за разработване на нова гама електрически превозни средства, тъй като концернът се стреми да се възползва от растящия пазар на чиста мобилност, привличащ все повече инвеститори.

Новите цели на Toyota бележат продължаващия устрем на традиционните автомобилни производители да увеличат своето присъствие на пазар, доминиран от нови играчи като Tesla Inc., която се превърна в най-ценната автомобилна компания в света с пазарна капитализация от над 1 трлн. долара – повече от общата оценка на Toyota, VW, Daimler, Ford и General Motors.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още