IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще забрани продажбата на нови конвенционални автомобили от 2030 г.

Обединеното кралство ще създаде 250 хил. нови работни места като част от новата зелена индустриална революция

14:42 | 18.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Великобритания възнамерява да съкрати времето за налагане на забрана за продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене с 10 години, като правителството ще измести крайния срок на този процес от 2040 г. до 2030 г.

Планираното въвеждане на забраната за бензинови и дизелови автомобили ще помогне на страната да създаде 250 хил. нови работни места като част от новата зелена индустриална революция, пише британският премиер Борис Джонсън в авторска статия във Financial Times. 

Той се опитва да изпълни климатичната цел на Великобритания за нулеви нетни емисии, съобщава БТА.

"Сега е моментът да планираме зелено възстановяване с висококвалифицирани работни места, които да дават на хората удовлетворение от това, че помагат страната да стане по-чиста, по-зелена и по-красива", пише Джонсън.

Британският премиер иска да покаже, че правителството му изпълнява предизборните си обещания след последните няколко дни, които бяха тежки за Джонсън, в които той трябваше да се самоизолира след контакт с човек, заразен с COVID-19, а най-висшият му съветник, заклетият привърженик на Brexit Доминик Къмингс, беше отстранен.

Миналата година Великобритания стана първата страна в рамките на Г-7, записала в закон целта за постигане на нулеви емисии на парникови газове до 2050 г., което ще изисква множество промени в начина, по който британците пътуват, потребяват енергия и се хранят.

Общо планът ще мобилизира 12 млрд. паунда държавно финансиране и още три пъти по толкова от частния сектор и до 2030 г. той ще създаде и подкрепи 250 хил. висококвалифицирани зелени работни места, посочва Джонсън.

Продажбата на хибридни автомобили ще бъде забранена от 2035 г. според новия план.

През октомври стана ясно, че правителството обмисля вариант за изтегляне на крайния срок за премахване на конвенционалните автомобили от 2040 г. до 2035 г., като в крайна сметка той беше изместен с допълнителни пет години.

Проучване, публикувано от Greenpeace и Green Alliance през октомври, показва, че изтеглянето на забраната до 2030 г. ще изтрие 90 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид в периода 2028-2032 г. – което е около една четвърт от всички емисии във Великобритания, генерирани през 2019 г.

Според доклада само изтегляне на забраната за дизеловите и бензинови автомобили, която обхваща и хибридните плъгин автомобили, до 2030 г., ще позволи на Великобритания да осъществи целите си по отношение на декарбонизацията и климатичния неутралитет до средата на века.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още