Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Volkswagen се отказва от годишната си прогноза

За първото тримесечие концернът очаква спад на оперативната печалба до 900 млн. евро

Volkswagen се отказва от годишната си прогноза

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswagen AG се отказва от годишната си прогноза за 2020 г., след като пандемията от коронавирус замрази производството и продажбите на автомобили, засягайки особено силно някои от ключовите пазари за компанията като Германия и Китай.

„В момента не е възможно да определим кога може да бъде направена нова прогноза за цялата година“, заяви най-големият автомобилен производител по пазарен дял в света, цитиран от Bloomberg. „Ефектите от пандемията върху потребителското търсене, веригите на доставка и производството в момента не могат да бъдат коректно прогнозирани“, посочиха още от компанията.

Още по темата

Първоначалната прогноза на групата бе за доставки на превозни средства в световен мащаб на нивата от миналата година, ръст на приходите от около 4% и марж на оперативната печалба в диапазона от 6,5% до 7,5%, изключвайки еднократните ефекти.

От Volkswagen посочват, че очакват спад на оперативната печалба до 900 млн. евро за първото тримесечие, а възвръщаемостта върху маржа на продажбите да е от около 1,6%. Турбулентните финансови пазари и цените на суровините станаха причина за удар по бюджета на компанията от 1,3 млрд. евро.

Приходите от продажби се очакват да са в размер на 55 млрд. евро, съобщават от компанията.

Автомобилният нетен паричен поток е в размер на минус 2,5 млрд. евро. Компанията беше принудена да спре част от производството си – първо в заводите в Китай, нейният най-голям пазар, а след това и в Европа, където за нея работят около 470 000 души.

Към 17:15 ч. българско време акциите на компанията поскъпват с 0,34%. От началото на годината книжата на автомобилния гигант поевтиняват с 33%, което смъква оценката му до 63,6 млрд. евро.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Новият модел на Tesla европейско производство вероятно ще е малък хечбек