IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo продава Isuzu Motors на UD Trucks за 2,3 млрд. долара

Японската UD Trucks беше част от Nissan Motors, преди да бъде продадена на Volvo преди повече от десетилетие

13:14 | 18.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Автомобилният концерн Isuzu Motors ще придобие японския производител UD Trucks от Volvo Group в сделка за 250 млрд. йени (2,3 млрд. долара) и ще създаде стратегическо партньорство. Това е поредното доказателство за процеса на консолидация в световната автомобилна индустрия, съобщава Bloomberg, цитирана от сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Компанията UD Trucks, която е със седалище в Сайтама, Япония, беше част от Nissan Motors, преди да бъде продадена на Volvo преди повече от десетилетие. Производителят на малки и средни дизелови автомобили Isuzu през миналата година е продал над 530 000 превозни средства. Сделката ще увеличи оперативните приходи на Volvo Group с около 2 млрд. крони (212 млн. долара).

Заради възходa на електрическите превозни средства и с появата на самоуправляващите се автомобили производителите на превозни средства са принудени да инвестират сериозно в нови технологии.Това е и причината за нарастващия брой сливания и партнорства в сектора. Така например японският гигант Toyota вече си партнира със Suzuki, Mazda и Subaru. Подобни съюзи стават все по-важни за световната автомобилна индустрия, тъй като производителите се стремят да обединят своите ресурси и да спестят разходи.

Американският производител на автомобили Ford си партнира с германския концерн Volkswagen, a японската Honda започна да работи заедно с General Motors.

Акциите на Isuzu поскъпнаха с 1,5% след публикуването на информацията за сделката с Volvo. Книжата на Volvo поскъпнаха с 5,6% до 158,60 крони в Стокхолм към 9:16 местно време. И двете автомобилни компании обявиха, че очакват да приключат сделката до края на следващата година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още