Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Намалява интересът към специалностите, свързани с енергетиката

Една от причините за това е липсата на професионални гимназии, каза проф. Валентин Колев

В последните няколко години спада интересът на зрелостниците към специалностите, свързани с енергетиката. Една от причините за това е липсата на професионални гимназии, които да подготвят кадри за сектора. Това каза пред  Bloomberg TV Bulgaria проф. Валентин Колев, преподавател в Техническия университет в София. 

Още по темата

По думите му гимназиите от своя страна обясняват, че при тях също липсва интерес към тези специалности.

Задължително трябва да има такива специалности в гимназиите, тъй като липсата им поражда проблеми, каза Колев в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Той посочи като проблем непознаването на основни понятия от страна на учениците. „Те не са чували, например, какво са елементи на електроенергийната система, трансформатори“, даде пример той.

Преподавателят припомни, че енергетиката е структуроопределящ отрасъл в икономиката на всяка една държава и съществен елемент от нейната национална сигурност. Затова са нобходими най-висококвалифицираните специалисти и те трябва да са мотивирани за една изключително отговорна и общественополезна работа.

Професорът гарантира, че бъдещите зрелостници не трябва да се притесняват, че след това няма да си намерят работа.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
A бе Колев мамина гугтка ти като беше шеф на ЕСО що не вдигна заплатите бе умник?Са кво си заревал?Да не са луди децата за по 1000 лева да си рискуват живота?Иде времето дето ще стоите без ток.Не може на Булгартрансгаз по 5000 кинта за Коледа а на ЕСО 500.Има да чакате кадри а ти ше преподаваш на бавноравиващи се.Свърши тая искате ли ток и кадри оправете заплатите
1
 
1
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
За какво им е на децата да учат енергетика, за да сменяват електромери, влизат в трафопостове и подменят паднали кабели зимъска у гората...да не са балами. По-добре чиновници да са, там нещо да прават, ама са на бюро и не ги *** ветъра ;)

Още от Образование
Как моделът STEM прилага знанието в практиката