IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартовата учителска заплата става 1415 лв. от началото на април

Увеличението е със 155 лв. спрямо сегашния начален размер

16:55 | 04.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Най-малко 1415 лв. става учителската заплата от 1 април 2022 г. Това е увеличение със 155 лв., или с 12,3 на сто спрямо сегашния стартов размер. Със същия процент се вдигат и останалите минимални възнаграждения на педагогическия персонал в средното образование. Средно с толкова ще се повишат и индивидуалните работни заплати на преподавателите в детските градини и училищата.

Това е записано в анекса към действащия колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха днес министърът на образованието и науката Николай Денков и социалните партньори в средното образование, съобщават от Министерството на образованието и науката.

Еднакво с учителските заплати се увеличават възнагражденията на ресурсните учители, възпитателите, ръководителите на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопедите, психолозите, педагогическите съветници, корепетиторите, хореографите, рехабилитаторите на слуха и говора и треньорите по вид спорт в детските градини и училищата. 

С 10% повече ще се плащат лекторските часове над задължителния преподавателски норматив. Техните стойности са различни в зависимост от придобитата образователно-квалификационна степен. 9,35 лв. на час ще получават учителите с диплома за бакалавър или магистър, 6,93 лв. на час ще се полагат на педагогическите специалисти със средно образование.

Възнагражденията на непедагогическия персонал се обвързват с минималната работна заплата за страната. Помощник-готвачите, помощник-възпитателите и други подобни на тях длъжности ще получават поне 105% от минималната заплата, или 745,50 лв.; готвачите, огнярите, охранителите, помощник-възпитателите и други подобни – най-малко 110% от минималната заплата, или 781 лв.; домакините, касиерите, техническите секретари и други подобни – поне 115% от минималната заплата, или 816,50 лв. За счетоводителите, главните счетоводители, библиотекарите и други подобни се предвиждат заплати, не по-ниски от 125% от минималното възнаграждение, или 887,50 лв.

Отпадат допълнителните 10 дни платен отпуск след боледуване от COVID-19, които досега можеха да ползват всички работещи в образователни институции. Вместо тях след коронавирус педагогическите специалисти получават правото на допълнителни профилактични прегледи, консултации и/или изследвания в рамките на Национална програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“, която се очаква да бъде продължена и през тази година.

Остават двата допълнителни дни платен отпуск при ваксиниране. Те вече ще могат да се ползват само в деня на имунизацията и на следващия ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още