IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН издаде временна забрана на търговите за "ЧЕЗ Електро" и "ЧЕЗ Разпределение"

Регулаторът иска обяснения за занижени прогнозни приходи и доказателство, че мажоритарният акционер може да финансира сделките по предложенията

11:12 | 04.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор (КФН) е издала временна забрана за търговите предложения от „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани“ Б.В. (дружество на „Еврохолд България“ АД) за закупуване на останалите акции на „Електрохолд Продажби“ АД (с предходно наименование „ЧЕЗ Електро България“ АД) и „Електроразпределителни мрежи Запад“ АД (с предходно наименование „ЧЕЗ Разпределение България“ АД).

Това се вижда от решения на КФН, публикувани на сайта на институцията.

Комисията е установила някои технически несъответствия, които трябва да бъдат отстранени – например грешки при сумиране на цени, несъответствия при едни и същи цени, посочени на различни места в документите, и т.н.

Основните забележки се отнасят до това, че предложителят не е използвал данните от одитирания годишен индивидуален отчет, а вместо това се е базирал на неодитирания. Предвид използваните некоректни финансови данни в таблицата, цената на една акция по метода „Нетна стойност на активите“ е неправилно определена, заключават от КФН.

Комисията иска също така направената обосновка на оперативните разходи на дружествата да се преразгледа – разгледан е периодът до 2020 г., като не е взета предвид историческата 2021 г.

КФН подчертава също така, че прогнозните приходи са необосновано занижени със значително по-висок отрицателен ръст, като за посоченото не са налице пазарни и регулаторни причини, които да обективират такава рязка негативна промяна в темпа на изменение на приходите. Нещо повече – актуалните тенденции на енергийните пазари са в обратна посока, заключават от регулатора.

Доколкото приходите са ключов финансов показател, който чувствително влияе върху получената цена по метода ‚Дисконтирани парични потоци“, е необходимо приходите от продажба на електричество да бъдат надлежно обосновани с представяне на съответстващи анализи и прогнози, включително от авторитетни външни източници, иска КФН.

„Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани“ Б.В. не е приложила и документ, с който да докаже, че може да финансира сделките по предложенията за двете компании – и за „Електрохолд Продажби“, и за „Електроразпределителни мрежи Запад“ АД (с предходно наименование „ЧЕЗ Разпределение България“ АД).

Трябва да се представи информация и дали се предвиждат промени в размера на капитала на „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани“ Б.В. за период от три години след сключването на сделката в резултат на настоящото търговото предложение.

Забележките означават, че има вероятност да се стигне до промяна на цената на търговите предложения.

За акциите на миноритарните акционери в „ЧЕЗ Разпределение“ (с ново име „Електроразпределителни мрежи Запад“ АД) „Ийстърн Юропиън Електрик Къмпани“ предлага по 300,29 лева на брой. За акциите на миноритарните акционери в „ЧЕЗ Електро България“ (с ново име „Електрохолд Продажби“ АД) предложената цена е 28 158,30 лева на брой. 

„Ийстърн Юропиън Електрик Къмпани“ увеличи дела си в „ЧЕЗ Разпределение България“ и „ЧЕЗ Електро България“ АД до съответно близо 99% и 97% от капитала след сделки с акции на дружествата на Българската фондова борса (БФБ) на 18 март.

Няколко дни по-късно дружеството обяви, че ще свали двете публични компании от борсата.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още