IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Агресивните лихвени повишения може да увеличат безработицата

Фед не разполага с "прецизиращи инструменти" и е възможно да има загуба на работни места, предупреди управителят на Фед Джером Пауъл

21:17 | 23.06.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: </em>Eric Lee/Bloomberg</p>

Снимка: Eric Lee/Bloomberg

Агресивното покачване на лихвите, за да се озапти инфлацията, може да доведе до ръст в безработицата. За това предупреди председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл в четвъртък, цитиран от CNN.

Той заяви пред Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите, че въпреки че "определено е възможно" да се потуши инфлацията, без това да предизвика загуба на работни места, това може да не е случаят в момента.

"Има риск безработицата да нарасне от това, което (сега) е историческо дъно", заяви Пауъл. Той обясни, че лихвените увеличения са "с дизайн, който забавя растежа до по-устойчиво ниво и дава възможност на предлагането да навакса".

Фед обаче не разполага с "прецизиращи инструменти" и е възможно да има загуба на работни места.

Последно безработицата в САЩ бе на ниво от 3,6% през май. За сравнение - през април 2020 г. тя се равняваше на близо 15 на сто. Миналата седмица централната банка прогнозира, че показателят ще нарасне до 3,9% до края на 2023 г., а на следващата година ще достигне 4,1%.

Ден по- рано, по време на свое изказване пред Конгреса, управителят на Фед увери, че банката е решена да забави инфлацията и че има способността да го направи.

"Във Фед разбираме затрудненията, които високата инфлация предизвиква. Ние сме силно отдадени да потушим инфлацията и се движим бързо в тази посока", каза ръководителят на Фед.

"Разполагаме както с необходимите инструменти, така и с решителността да възстановим ценовата стабилност", увери Пауъл.

Последните данни показаха, че потребителската инфлация в САЩ е достигнала 8,6% през май.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Банките предизвикаха инфлацията ,я войната с Украйна я изстреля до космоса .Преди войната правителствата убиха търговията и производствата с предтекст Ковид,банките пък наляха пари които реално икономиката нямаше къде да абсорбира -получи се рецепта с малко предлагане на стоки и услуги и търсене подплатено с помощи и програми-тоест свръхтърсене .В момента искат,не искат всички Централни банки ще предизвикат криза -защото това е едниствения начин да накарат хората да спрат да харчат,да спрат да взимат заеми,за коли,за жилища и по този начин спадайки потреблението ще намали инфлацията.Безработицата е важен фактор и ние виждаме и в САЩ ,в Европа както и в България че безработицата е ниска ,но този фактор е показателен къде се намираме и какво предстои.Ниските нива на безработица и високата инфлация винаги са предвестник на обръщане на текущата ситуация в икономиката ,предстои криза,рецесия,който както иска да го нарича-наблюдаваме поскъпване на парите в цял свят,вдигането на лихвите по всички кредити което залива света след седмици ще стартира и в България през политиката на Европейската банка -целта на банките в момента е да изтеглят огромна парична маса ,за да могат да стопират инфлацията и да накарат хората да свият джобовете си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
corner
преди 1 година
А и нали експериментите с универсалния БД са напреднали - така че и никой да не работи . ........ Това е бъдещето . Вдигайте ги смело Х 3 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
corner
преди 1 година
Интересно - каква ли ще е безработицата , ако не вдигнете лихвите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още