Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

2017 г. е била изключителна за пазара на имоти във Франция

За 12 месеца са продадени почти 1 млн. жилища в страната

2017 г. е била изключителна за пазара на имоти във Франция

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарът на жилищни имоти във Франция се възстанови през 2017 г. с продажби, достигащи рекордните 958 хил. жилищни единици в 12-те месеца до октомври. Това е повишение с около 15,6% спрямо нивото от предходните 12 месеца, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Последният анализ на S&P показва също, че купувачите на първо жилище са се завърнали на пазара и цените са продължили да растат силно. През първите три тримесечия на миналата година те са се ускорили с 3,9%, водени от растежа от 5,8% в Париж.

Делът на инвеститорите, които купуват имоти, за да ги отдадат под наем, продължава да намалява до 21% от продажбите спрямо 30% през 2012 г. Според доклада това отчасти отразява нарастващото значение на краткосрочните наеми. Сега Париж е най-големият пазар за Airbnb.

Според прогнозите за цялата 2017 г. ще бъдат достигнати 1 млн. продажби. Това равнище на активност отразява три основни фактора – трайно ниските лихви, възстановяващата се икономика и увеличаването на доверието на потенциалните купувачи след избирането на Еманюел Макрон за президент през юни миналата година, казва се в доклада.

Още по темата
Авторите му обаче подчертават, че 2017 г. е била изключение и жилищният пазар вероятно ще се саморегулира през 2018 г., за да се доближи отново до дългосрочните средни стойности.

„Миналата година беше специална, тъй като успокоението след президентските избори силният икономически растеж и много благоприятните условия по кредитите дадоха еднократен тласък на пазара, който вероятно няма да се случи отново“, подчертава се в доклада.

В документа се посочва още, че растежът на цените на жилищата е бил най-силният от 2012 г. и има признаци, че сега тенденцията е към уравновесяване. В същото време растежът на жилищните кредити изглежда също се е забавил в последните месеци на миналата година.

Наред с това купувачите на първо жилище съобщават за нараснали затруднения при навлизането на пазара заради влошаването на достъпността. „Очакваме пазарът да преживее меко кацане в идната година и половина. Цените трябва да продължат да растат, но значително по-малко, отколкото миналата година и растежът ще бъде съсредоточен предимно в най-големите градове като Париж“, казва се в доклада.

„Наред с това тенденцията при трансакциите трябва да се уравновеси, тъй като влошената достъпност на пазара удря търсенето. Ние съвсем не предвиждаме пазарен срив, а завръщане към не толкова изключителни условия, което е в ход в момента“, допълват авторите му.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Инвестициите в имоти в Китай се забавят през декември