IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амстердам въвежда лимит от 30 дни за отдаване на жилище под наем в Airbnb

Мярката не може да влезе в сила преди 2019 г., когато изтича настоящият договор с платформата

14:51 | 19.01.18 г.
<p>
	Жена говори по телефона в централата на Airbnb в Сан Франциско.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Жена говори по телефона в централата на Airbnb в Сан Франциско. Снимка: Архив Ройтерс

Една година след като намали възможността за наем на апартамент в Airbnb на 60 дни на година, Амстердам вече планира да свали границата още повече. Тя ще бъде определена на 30 дни, но не преди 2019 г., когато изтича настоящият договор с платформата, съобщава френският вестник Le Figaro.

Ако промяната влезе в сила, това ще бъде единственото подобно ограничение в Европа. За сравнение, наемът на жилища в Париж не може да надхвърля 120 дни на година.

През 2017 г. във френската столица беше наложена глоба от близо 1 млн. евро за неспазване на това правило. Кметствата на Париж и Лондон обмислят да свалят лимита на 90 дни годишно.

С това решение Амстердам иска да намали притока на туристи към столицата, а следователно и шума, щетите и повишаването на цената на жилищата. „Наемът на жилища от туристи отбеляза силен растеж в последните години. Това оказва нарастващо влияние върху различни квартали на Амстердам“, уточниха властите.

Градът, който има население от 830 хил. души, приема всяка година 17 млн. туристи. През 2017 г. бяха предложени за наемане около 22 000 жилища спрямо едва 4500 през 2013 г.

Решението на кметството се основава също на неотдавнашно решение на първоинстанционен съд в Амстердам, разясняващо вида жилища, които могат да бъдат използвани за наемане по време на ваканция, разрешения брой хора в жилище и задължителния данък престой. Отсега нататък властите трябва да бъдат уведомявани за отдаваните под наем жилища, за да проверяват дали се спазва лимитът.

Ако ограничението бъде потвърдено, това ще бъде ново поражение за платформата Airbnb, която е все по-оспорвана в големите столици в цял свят. От Париж до Барселона през Берлин жителите протестират, защото кварталите им са щурмувани от празнуващи туристи, които не спазват ограниченията за шум през нощта.

В туристическата индустрия пък са на мнение, че успехът на сайтовете за наем, които не се подчиняват на същите правни и фискални ограничения, подкопава приходите й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още