IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Центровете за данни са привлекли инвестиции за 25 млрд. долара през 2017 г.

Сливанията и придобиванията в сектора на глобалните центрове за данни са били ключова характеристика на миналата година

10:22 | 23.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2017 г. е била втора поредна много силна година за четирите най-големи европейски пазара за центрове за данни – Франкфурт, Лондон, Амстердам и Париж.

Миналата година е затвърдила новата ера, в която дейността на центровете за данни в Европа е два пъти по-голяма от тази в петте години до 2016 г. с рекордни инвестиции от 25 млрд. долара, съобщава CBRE.

Сливанията и придобиванията в сектора на глобалните центрове за данни са били ключова характеристика на 2017 г. В глобален план в секора са били осъществени сливания и придобивания на стойност 25 млрд. долара, над три пъти повече от равнището през 2016 г., с няколко ключови трансакции в Европа.

CBRE очаква тази тенденция да продължи и през 2018 г.

Миналата година е регистрирано и повишение на доставките с 21% на четирите основни пазара за центрове за данни. То се е равнявало на рекордните нови мощности от 202 мегавата, със 70 мегавата повече от предишните години, за които има данни. Това подчертава огромното доверие в сектора. На основните пазари се наблюдава силно развитие на нови проекти за доставки и CBRE очаква нови 180 мегавата да се появят на тези пазари през 2018 г.

През 2017 г. на четирите основни пазара са били усвоени общо 119 мегавата, което отговаря на прогнозите на CBRE от второто тримесечие, че усвояването ще достигне 120 мегавата за цялата година. Търсенето отново е било стимулирано главно от облачните компании, като Лондон се е възползвал в най-голяма степен. Британската столица е съставлявала 45% от общото усвояване на четирите големи пазара, равняващи се на 54 мегавата.

CBRE очаква още една силна година за търсенето през 2018 г. и прогнозира усвояване от над 100 мегавата за трета поредна година.

„2017 г. показа, че повишеното ниво на дейност на всички европейски пазари на центрове за данни ще се запази. През 2018 г. равнището на активност отново ще бъде стимулирано от големите компании, които продължават да използват доставчици на центрове за данни, за да повишат мощностите си в големите градове. Очакваме също повече трансакции от вида build-to-suit на големите пазари“, казва Митул Пател, ръководител на изследванията на центровете за данни за Европа, Близкия изток и Африка в CBRE.

„Очакваме също 2018 г. да бъде първата година със значителна дейност от големите китайски технологични компании, които ще осигурят значителен капацитет от центрове за данни в Европа. Много от тях вече започнаха активно търсене“, допълва Пател.

Според него повишената пазарна дейност само ще засили апетита на инвеститорите за експозиция на европейските пазари и търсенето ще задържи цените на исторически високи нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още